ONG-ul Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, sponsorizat de Big Pharma. Printre „parteneri”: Pfizer și AstraZeneca

Organizația „Societatea Română de Microbiologie”, condusă de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut ca parteneri și sponsori ai conferințelor pe care le-a organizat, companii din Big Pharma, inclusiv Pfizer și AstraZeneca, relevă o investigație efectuată de Hotnews, scrie r3media.ro.

Conform sursei citate, ​în aprilie 2023, noiembrie 2023 și martie 2024, mai multe companii farma apar, chiar pe site-ul oficial al evenimentelor, drept parteneri și sponsori ai conferințelor Societății Române de Microbiologie, conduse de Alexandru Rafila, deși demnitarul susține că „acestea nu au beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani”.

Așadar, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-ar afla într-un conflict de interese, acesta ocupând, simultan cu demnitatea din Guvern, și funcția de președinte al Societății Române de Microbiologie, o „organizaţie profesională cu caracter ştiinţific şi educaţional, neguvernamentală şi nonprofit” ce organizează periodic conferințe.

Cea mai recentă astfel de conferință, „A XII-a Conferință Națională RoVaccin”, a fost organizată în perioada 15-16 martie 2024 la Hotel Pullman din București și a beneficiat de sponsorizările a șase companii farma: AstraZeneca, Sanofi, Viatris, Medison Moderna, MSD și Alliance Healthcare.

Precedenta conferință organizată de Societatea Română de Microbiologie, condusă de Alexandru Rafila, a fost „A XVI-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie”, care a avut loc în perioada 9-11 noiembrie 2023.

La conferința din 9-11 noiembrie 2023, companiile farma – șapte la număr – nu figurează ca sponsori, precum la cea din martie 2024, ci ca „parteneri principali”: Pfizer, MSD, Sanofi, Medison Moderna, RoTest, Mediclim și AstraZeneca.

Numeroase studii arată că primirea de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice îi pot determina într-adevăr pe medici să modifice practicile de prescriere în favoarea companiei care oferă sponsorizarea. Această sponsorizare este, în esență, un cadou.

Întâmplător sau nu, Pfizer, AstraZeneca și Moderna au furnizat vaccinurile anti Covid pe care chiar Ministerul condus de Rafila le-a promovat.

Ministerul Sănătății are în structură Direcția politica medicamentului și a dispozitivelor medicale și are în subordine directă Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale – instituția ce reglementează, practic, împreună cu Ministerul Sănătății, piața medicamentelor și a dispozitivelor medicale din România.

Practic, instituțiile subordonate lui Alexandru Rafila autorizează și supraveghează medicamentele care intră pe piață în țara noastră, unitățile de producție și distribuție a medicamentelor, autorizează studiile clinice, etc.

De asemenea, spitalele din subordinea Ministerului Sănătății încheie contracte de achiziții cu producători sau distribuitori de medicamente și dispozitive medicale.

Încă o conferință, intitulată RoVaccin, a avut o ediție și anul trecut: „A XI-a ediție a Conferinței Naționale RoVaccin: Vaccinologia de la tradiție la inovare” a avut loc în perioada 7-8 aprilie 2023 la Hotel Ramada. Evenimentul a fost organizat de Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare și Promovare a Sănătății.

În fruntea comitetului de organizare îl regăsim din nou pe Alexandru Rafila, iar din comitet face parte și Adriana Pistol, în calitate de președinte al Societății Române de Epidemiologie. Societatea Română de Epidemiologie, al cărei președinte este Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a beneficiat și ea de astfel de „parteneriate”.

În răspunsul formulat pentru Hotnews, cei doi susțin că funcțiile pe care le dețin în cadrul celor două societăți profesionale „au ca și obiect de activitate pregătirea profesională și activități de cercetare și de promovare a sănătății” și că acestea „nu sunt incompatibile cu funcțiile de ministru sau de secretar de stat, conform art. 84, alin. 4 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției”.

Încă din anii 2000 a crescut numărul apelurilor pentru ca statele să vegheze la păstrarea integrității medicinei în condițiile în care medicii din sistemele publice devin tot mai slabi în fața forței marilor companii pharma.

Medicii trebuie să apeleze la instituțiile existente pentru a contesta, în numele publicului, forțele de părtinire comercială care riscă să păteze pentru totdeauna integritatea medicinei”, se scria, încă din 2001, într-un articol din prestigioasa publicație Lancet.

”Participarea la evenimente CME sponsorizate și acceptarea finanțării pentru deplasare sau cazare pentru simpozioane educaționale au fost asociate cu creșterea ratelor de prescriere a medicamentelor sponsorului. Participarea la prezentări susținute de vorbitori reprezentanți farmaceutici a fost, de asemenea, asociată cu prescrierea nerațională”, susținea un alt studiu internațional, din ianuarie 2000.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare