ONU deschide o anchetă cu privire la decesul unui prim lucrător umanitar al său ucis de o lovitură la Rafah

ONU a deschis o investigaţie cu privire la o lovitură, de origine neidentificată, care a ucis luni un prim membru al personalului său internaţional în Gaza după 7 octombrie, a declarat un purtător de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Waibhav Anil Kale, un ofiţer în retragere al armatei indiene, lucra pentru Departamentul ONU de siguranţă şi securitate şi era în drum spre Spitalul european din Rafah împreună cu un coleg, care a fost şi el rănit în atac.

Într-un declaraţie făcută luni după decesul lui Kale, secretarul general a reiterat un ‘apel urgent la o încetare umanitară imediată a focului şi eliberarea tuturor ostaticilor’. El a subliniat că actualul conflict de Gaza continuă să ceară un preţ mare ‘nu doar în privinţa civililor, ci şi a lucrătorilor umanitari’.

Potrivit autorităţilor sanitare palestiniene, campania aeriană şi terestră a Israelului în Gaza a ucis peste 35.000 de persoane şi i-a alungat din casele lor pe majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori.

Purtătorul de cuvânt adjunct al lui Guterres, Farhan Haq, a declarat că ONU a înfiinţat un grup de investigaţie pentru a determina responsabilitatea pentru acest atac.

‘Investigaţia este foarte la început, iar detaliile incidentului sunt încă verificate de armata israeliană’, a adăugat el.

Conform purtătorului de cuvânt, în Gaza se află în prezent 71 de membri ai personalului internaţional al ONU.

În singurul său comentariu de până acum, misiunea diplomatică a Indiei la ONU a confirmat marţi identitatea lui Kale, declarându-se ‘profund întristată’ de decesul acestuia.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare