Peste 210.000 de pasageri au călătorit cu HiSky în luna iulie, cel mai mare volum înregistrat de companie într-o singură lună, cu 50.000 de pasageri în plus față de recordul raportat în iunie și dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Evoluția rezervărilor pentru luna august confirmă că și acest număr să fie depășit, iar compania să atingă ținta celor două milioane de pasageri transportați până la finalul sezonului de vară.
Datele raportate de companie pentru luna iulie au fost înregistrate atât pe rutele operate regulat de pe aeroporturile din București, Cluj Napoca, Timișoara, Baia Mare, Iași și Chișinău, cât și pe zecile de zboruri charter, efectuate în parteneriat cu agențiile de turism.
„De la începutul acestui an, cifrele noastre sunt într-o continuă urcare și avem încredere că luna august ne va depăși toate raportările de până acum. Ne bucurăm că am reușit să depășim cu mult media de creștere a pieței, raportată pentru această vară la 7% peste 2022. Avem, bineînțeles, avantajul unei flote foarte bune, tarife și ore accesibile, dar probabil ceea ce ne-a ajutat să câștigăm încrederea pasagerilor a fost faptul că nu suntem parte din problema care a dat peste cap multe planuri de vacanță. Planificăm cursele cu responsabilitate și nu facem promisiuni pe care nu le putem ține. Există, evident și situații care nu pot fi controlate și produc uneori întârzieri, însă principiul care stă la baza operațiunilor noastre este să nu ne fundamentăm creșterea pe riscul pasagerilor. Și, iată că, deși nu ne aflăm într-o goană după recorduri, ele vin și dacă-ți faci treaba cu seriozitate.”, spune Iulian Scorpan, CEO HiSky.
Aeroportul Otopeni rămâne principala bază de operare a companiei. Mai mult de 78.000 de pasageri au zburat în luna iulie cu HiSky, cu plecare din București. Al doilea aeroport, după volumul traficului, a fost, și în această lună, cel din Chișinău, urmat, la mică distanță, de Cluj Napoca și de celelalte aeroporturi, de unde compania operează curse regulate, Iași, Timișoara și Baia Mare. În plus față de acestea, în iulie, compania aeriană a mai efectuat curse charter pe alte zece aeroporturi din România.
În primăvara acestui an, HiSky și-a completat flota cu două aeronave noi Airbus A321 LR. Datorită performanțelor acestui tip de aeronavă, care poate parcurge distanțe de până la 7400 km, fără escală, compania aeriană reușește să acceseze o nouă piață, cea a destinațiilor de vacanță mai îndepărtate, din Asia și Africa. În această vară, compania aeriană operează atât cursele regulate, cât și pe cele în regim charter cu opt aeronave și o capacitate totală de 1500 de locuri. După cota de piață, HiSky se situează pe locul patru între companiile aeriene care activează în România, după Wizz Air, Ryanair și Tarom și este cel mai mare operator de pe piața din Republica Moldova.
Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la înfiinţarea Regiei Autonome Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), una dintre cele mai importante instituţii din domeniul aviaţiei civile, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şI Infrastructurii în calitatea sa de autoritate de stat în domeniul aviaţiei civile.
Aniversarea a 30 de ani de activitate a AACR ar fi trebuit reprezinte un moment de recunoaştere a performanțelor acesteia.
Autoritatea Aeronautică Civilă Română înfiinţată prin HG nr. 405/ 1993 la 12 august a aniversat 30 de ani de la înfiinţare. Managementul a hotărât să serbeze cu fast aniversarea în data de 28.08.2023 în jurul orei 10:00 la sediu.
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a primit, la 25 de ani de activitate, una dintre cele mai înalte disticții oferite de Statul român, drept recunoștință a activității depuse în domeniul aviației la nivel național și mondial.
Într-un cadru solemn, a fost înmânat Ordinul “Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler cu însemn de pace, pentru civili”, de către Consilierul prezidențial, Cosmin Ştefan Marinescu, însărcinat de Președintele României să ofere această distincție într-un cadru oficial.
Încă de la înfiintare, în cei 30 de ani de activitate, AACR a exercitat o funcție importantă de supervizare a siguranţei și securitații în aviaţia civilă la nivel naţional. Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă Română îndeplineşte funcţiile şi sarcinile specifice de supervizare a siguranţei zborului, precum şi a tuturor celor stabilite prin legislaţia Uniunii Europene, inclusiv în cazul aplicării prevederilor tratatelor internaţionale, în domeniul aviaţiei civile, la care România este parte, precum şi a acordurilor bilaterale încheiate cu Autorităţile de Aviaţie Civilă din alte state.
În domeniul siguranţei aviaţiei civile specialiştii din cadrul AACR au elaborat şi monitorizat Programul Naţional de Siguranţă în Aviaţia Civilă, Programul Naţional de Facilităţi Aeronautice şi Planul Local de Implementare a Cerului Unic. Au fost emise directive, proceduri şi instrucţiuni privind aplicarea legislaţiei şi reglementărilor din domeniul aviaţiei civile, precum şi circulare de aeronautică civilă. AACR a asigurat certificarea, licenţierea, autorizarea şi supravegherea continuă a personalului aeronautic, a aeronavelor şi aerodromurilor civile, a sistemelor, echipamentelor şi tehnicii aeronautice, a furnizorilor de servicii şi agenţilor aeronautici.
De asemenea, în domeniul securităţii aviaţiei civile, experţii din cadrul AACR au elaborat şi monitorizat Programul naţional de control al calităţii în domeniul securităţii aviaţiei civile, Programul naţional de pregătire în domeniul securităţii aviaţiei civile, punerea în aplicare şi respectarea reglementărilor în domeniu.
Prin operarea avionului propriu de tip Beechcraft 350i Super King Air, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a asigurat verificarea din zbor în vederea autorizării, verificării periodice şi supravegherii funcţionării mijloacelor de navigaţie aeriană, comunicaţiilor în domeniul aeronautic, precum şi verificarea procedurilor instrumentale de navigaţie aeriană.
Datorită eforturilor susţinute de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, România a obţinut, în anul 2002, statutul de membru Joint Aviation Authorities cu drepturi depline, lucru care a condus la transpunerea în legislaţia aeronautică naţională şi, totodată implementarea, cerinţelor comune specifice activităţilor de aviaţie civilă privind certificarea de tip, proiectarea, fabricaţia şi întreţinerea aeronavelor, operaţiunile de zbor şi licenţierea personalului navigant.
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a contribuit decisiv la semnarea Acordului bilateral în domeniul siguranţei aviaţiei (BASA – Bilateral Aviation Safety Agreement) încheiat în septembrie 2002, între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii asumându-şi calitatea de Agent Executiv pentru aplicarea, în numele României, a prevederilor acestuia.
După intrarea României în Uniunea Europeană, activitatea Autorităţii Aeronautice Civile Române a fost auditată de către organismele europene şi mondiale care au apreciat profesionalismul şi expertiza valoroasă existentă la nivelul instituţiei şi care situează AACR între primele două autorităţi din Europa (la nivel EASA) şi în primele zece în lume (la nivel ICAO).
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a organizat importante reuniuni internaţionale în colaborare cu ICAO (International Civil Aviation Organisation) si EASA (European Agency for Safety Aviation) cum ar fi: EASA – Aviation Risks Arising from Conflict Zones (septembrie 2015); EASA – High Level Conference on Cybersecurity in Civil Aviation (noiembrie 2016) şi ICAO Europe, Middle East and Africa (EMEA) Cybersecurity in Civil Aviation (mai 2018), care au marcat iniţiative deosebit de importante pentru aviaţia europeană şi mondială precum Task Force on Conflict Zone, European Strategy for Cybersecurity in Civil Aviation (EASA) sau Global Cybersecurity Strategy (ICAO).