Opoziţia conservatoare îi cere lui Olaf Scholz să solicite un vot de încredere din partea Bundestagului

Criza bugetară prin care trece Germania este amplificată de presiunile în creştere exercitate de opoziţia conservatoare (CDU-CSU) asupra coaliţiei guvernamentale formate din social-democraţi, ecologişti şi liberali, notează vineri DPA, transmite Agerpres.

Secretarul general al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Carsten Linnemann, i-a cerut cancelarului federal, social-democratul Olaf Scholz, să solicite un vot de încredere din partea parlamentului.

”Cred că ar fi mai bine pentru cancelar să prezinte în Bundestag problema unui vot de încredere”, a declarat joi seară Linnemann pentru postul public de televiziune ZDF.

Secretarul grupului parlamentar CDU-CSU, Thorsten Frei, i-a adresat o scrisoare preşedintelui Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german), Barbel Bas, în care îi solicită să intervină în situaţia actuală.

Conducerea grupului parlamentar al Partidului Social-Democrat (SPD) a anunţat joi că nu mai ia în calcul adoptarea în acest an a unei rezoluţii în Bundestag cu privire la bugetul pentru 2024.

În declaraţia pentru ZDF, Carsten Linnemann a afirmat că, în cazul în care Scholz câştigă votul de încredere, guvernul de coaliţie va trebui să facă un plan pentru următorii doi ani.

”Nu se poate continua aşa”, a spus el, adăugând că, dacă guvernul pierde încrederea parlamentului, decizia va trebui să le revină apoi cetăţenilor germani.

”Acum avem nevoie de onestitate. Această ţară nu îşi poate permite să continue aşa încă doi ani”, a subliniat el.

Secretarul general al SPD, Kevin Kühnert, s-a declarat convins că Olaf Scholz se bucură de încrederea tuturor partidelor din coaliţia guvernamentală.

Cancelarul Olaf Scholz, vicecancelarul Robert Habeck (Verzi) şi ministrul finanţelor Christian Lindner (Partidul Liberal, FDP) fac eforturi pentru a acoperi un deficit estimat de 17 miliarde euro în bugetul Germaniei pentru 2024. Această situaţie a fost cauzată în special de o decizie a Curţii Constituţionale Federale referitoare la bugetul naţional.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare