România va beneficia de 4 miliarde de euro pentru investiţiile din sănătate, a anunţat sâmbătă, la Arad, premierul Ludovic Orban.
El a subliniat că Guvernul „a înţeles foarte clar” că sistemul de sănătate din România are nevoie de investiţii masive, investiţii care trebuie să crească capacitatea sistemului de a lupta contra diferitelor situaţii critice, care să îmbunătăţească calitatea serviciilor care sunt furnizate către cetăţeni, care să îmbunătăţească capacitatea instituţională.
„Atât pe bugetul multianual 2021-2027 avem alocări extrem de mari spre zona de sănătate, cât şi pe ceea ce se numeşte Planul de rezilienţă şi recuperare. E facilitatea de finanţare prin credite sau prin granturi de la nivelul Comisiei Europene, care este pusă la dispoziţia statelor europene şi de care România va beneficia de o finanţare de peste 30 de miliarde de euro, pe lângă miliardele de care beneficiem în cadrul bugetului Uniunii Europene 2021-2027. Vreau să vă spun că şi aici vom solicita alocarea de sume impresionante, vom avea fonduri europene de peste patru miliarde de euro care vor fi destinate investiţiilor în sănătate”, a anunţat premierul.
Orban a menţionat că toate structurile din sistemul de sănătate trebuie să fie pregătite, să genereze proiecte pentru a putea absorbi aceste fonduri europene „care vor fi extrem de mari”.
„În mod clar, investiţiile vor trebui să vizeze atât infrastructura de sănătate, cât şi dotarea nu numai a spitatelor, ci şi a cabinetelor medicilor de familie, a cabinetelor medicilor specialişti care lucrează în ambulatoriu, întărirea capacităţii direcţiilor de sănătate publică de a face faţă. S-a văzut foarte clar că o lungă „perioadă de timp direcţiile de sănătate publică au fost uitate şi au fost tratate ca o cenuşăreasă a sistemului public, dar s-a văzut cât de importante sunt şi cât de necesare”, a adăugat şeful guvernului.
El a amintit că există o decizie pe care a luat-o cu ceva timp în urmă, o decizie care a fost susţinută la nivel european, de a reloca fonduri importate pentru creşterea capacităţii de luptă a sistemului de sănătate publică împotriva pandemiei de coronavirus, împotriva epidemiei cu care ne-am confruntat.
„Vreau să vă felicit. (…) Aici aţi făcut faţă literalmente unui val de oameni care au trecut graniţa, români care se întorceau acasă sau foarte, foarte mulţi străini; a trebuit să luptaţi pe mai multe fronturi. Cu atât mai mult cu cât diferitele restricţii care au apărut în Ungaria au generat dificultăţi şi mai mari. (…) Practic, a trebuit să faceţi faţă unei situaţii extrem de dificile, care sunt convins că nu a mai întâlnit niciodată Aradul în istorie, şi vreau să vă felicit că aţi făcut faţă cu brio”, a declarat Orban, aflat într-o vizită la Arad.
Premierul a adăugat că Aradul a ajuns la un nivel de răspândire al infecţiei de nivel mediu, deşi este un judeţ urbanizat, un judeţ dezvoltat.