Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunșșat că peste 3000 de voluntari ai partidului vor informa românii cu privire la menținerea Pilonului II de pensii.
Vor fi implicați peste 3000 de voluntari ai partidului în toată țara. Voluntari care au parcurs o procedură specială de training, astfel încât să fie informați și să pună la dispoziția cetățenilor informațiile necesare, astfel încât să determinăm o susținere în opinia publică a dezideratului nostru de menținere și de întărire a pilonului II de pensii
Campania se adresează către cei aproape 7 milioane de contribuabili la pilonul II de pensii, fiind concentrată în special pe cei peste 4 milioane de contribuabili lunar la pilonul II de pensii. Vom intra în contact direct cu toți acești cetățeni cu vârsta între 18-45 de ani, cetățeni care muncesc, care își câștigă existența în activități legale și care în momentul de față sunt amenințați de un grav pericol.
Se știe foarte clar că peste 20-25 de ani sistemul public de pensii nu va mai putea asigura o pensie decentă în momentul în care cei care sunt astăzi activi vor ajunge la pensie.
Din acest motiv a fost adoptată reforma liberală privind introducerea pilonului II și pilonului III de pensii, exact cu obiectivul de a asigura acestor cetățeni la momentul la care se vor pensiona, o pensie suplimentară care să le permită să aibă un venit decent după pensionare. Fiecare cetățean activ contribuie cu o parte din contribuția pentru pensii la acest pilon II, care funcționează pe sistemul cu un fond de acumulare. Fiecare contribuție intră în contul personal al fiecărui angajat, banii sunt proprietatea angajatului, nimeni nu are voie să se atingă de acești bani, iar acești bani sunt înmulțiți, sunt investiți în titluri de stat, în acțiuni ale societăților, în depozite la termen în sistemul financiar-bancar, astfel încât să genereze randament și banii să se înmulțească.
În cei 10 ani de la introducerea pilonului II de pensii, randamentul mediu al pilonului II de pensii s-a situat la peste 5%, ceea ce clasifică România pe locul II în materie de randamente pentru fondurile de pensii private.
Ce vrea sa facă PSD? Ceea ce a și început. Primul pas făcut a fost diminuarea procentului de contribuție la pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%. Deși în lege obligația Guvernului era de a mări procentul la 6%, Guvernul a redus la 3,75% contribuția pe care o alocă fiecare persoană activă pentru pilonul II de pensii.
Pasul numărul 2 care este pregătit în laboratoarele PSD și din când în când mai răzbate public prin vocea ministrului Muncii și al ministrului Finanțelor, este acela de a determina cât mai mulți oameni să nu mai contribuie la pilonul II de pensii, probabil prin desființarea pilonului II de pensii sau prin obligarea fiecărui contribuabil la pilonul II de pensii, pentru a rămâne contribuabil la pilonul II de pensii să facă un demers, o solicitare expresă, mizând pe faptul că foarte mulți cetățeni români din lipsă de informare și necunoscând exact care este situația cu pilonul II de pensii nu își vor reînnoi dorința de a contribui la pilonul II de pensii.
Ultimul pas, ceea ce își dorește cu adevărat PSD este să pună mâna pe cei peste 9 miliarde de euro, care au fost acumulați în conturile private ale contribuabililor români care au contribuit și contribuie la pilonul II de pensii prin pierderea interesului administratorilor privați și prin preluarea în administrare a acestor bani pentru a fi folosiți după bunul plac al guvernanților.
Partidul Național Liberal se opune categoric acestei tentative de jefuire a cetățenilor români activi și de lăsare fără un venit la care au dreptul legal în momentul în care vor ajunge la pensii.
Ținta noastră este să intrăm în contact cu cei peste 4 milioane de români, pentru a-i informa corect, pentru a ști exact ce înseamnă pilonul II de pensii
De asemenea solicităm susținere pentru un proiect de lege, pe care Partidul Național Liberal îl va înainta la Parlament, pentru creșterea procentului de contribuție la pilonul II de pensii (..)