Premierul Ludovic Orban a anunţat marţi că trebuie gândite măsuri în ceea ce priveşte managementul spitalicesc, care este „în mare parte un management fără pregătirea necesară”.
„Cred că trebuie să ne gândim la măsuri în ceea ce priveşte managementul spitalicesc. (…) Managementul spitalicesc, în cea mai mare parte, este un management fără pregătirea necesară, care nu are autoritatea pentru a impune respectarea tuturor regulilor în spitale şi care permite practic un sistem policentric de autoritate la nivelul spitalelor”, a declarat Orban la o dezbatere pe teme de sănătate.
El a mai spus că, în ceea ce priveşte funcţionarea structurilor suport, ministrul sănătăţii va gândi, în perioada următoare, alături de specialişti, nişte modernizări în sistem, de la INSP, chiar plecând de la Ministerul Sănătăţii, INSP, Agenţia Medicamentului şi dispozitive medicale, direcţiile de sănătate publică.
„Au nevoie de o schimbare de mentalitate şi de o modernizare cât mai rapidă, pentru a face faţă nevoilor sistemului medical şi mai ales că obiectivul fundamental este o creştere a calităţii serviciilor care sunt oferite către cetăţeni. (…) Investiţiile în sănătate reprezintă o prioritate pentru noi, alături de investiţii în infrastructura de transport, infrastructura energetică, investiţiile în educaţie şi investiţiile în comunicaţii şi în cercetare-dezvoltare”, a adăugat premierul.
Potrivit lui, „infrastructura spitalicească, care este o infrastructură veche, în care foarte puţine investiţii noi au fost cu adevărat promovate şi care, în mare parte, creează extrem de multe probleme”.
El a adăugat că sistemul de sănătate este subfinanţat.
„Realitatea este că sistemul de sănătate se bazează pe contribuţiile care sunt plătite de un număr restrâns de cetăţeni în România, există foarte multe categorii de scutelnici, de oameni care, deşi beneficiază de serviciile de sănătate, nu participă la finanţarea sistemului de sănătate”, a susţinut Orban.