duminică, octombrie 1, 2023

Orban: Deficitul bugetar este îngrijorător și ne îndeamnă la foarte multă prudență

Prim-ministrul Orban a fost întrebat, miercuri, dacă mai sunt bani de creşterea pensiilor şi a salariilor, în condițiile în care deficitul bugetar la 6 luni este peste 4% din PIB.

„Deficitul bugetar nu trebuie comparat cu deficitul bugetar din alți ani. Nu numai România, toată lumea se confruntă cu o epidemie, o pandemie, care a generat o criză economică foarte puternică. Această criză economică a dus la închiderea multor activități și a generat scăderea veniturilor pe care le obține statul român din taxe, impozite și alte venituri. Acest deficit este, în mare parte, rezultatul acestei crize economice provocate de epidemie. Eu cred că toate măsurile pe care le-am luat sunt măsuri care vor genera efecte favorabile pe termen mediu și lung.

Faptul că am lăsat lichiditatea în piață, către companii, la cetățeni și la companii, prin amânarea plății ratelor la bănci pe o perioadă de nouă luni de zile pentru a lăsa lichidități, creșterea vitezei de rambursare a TVA-ului, suspendarea popririlor şi executărilor silite, amânări în ceea ce privește plata taxelor și impozitelor, toate aceste măsuri au fost luate ca să asigure lichiditate, să existe resurse financiare care se mișcă pe piață.

Deficitul este un deficit îngrijorător, de care trebuie să ținem cont și care ne îndeamnă la foarte multă prudență în ceea ce privește orice creştere a cheltuielilor”, a spus Orban.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner