Orban: Guvernarea PSD aruncă România în criză și riscă să pună sub semnul întrebării capacitatea de a plăti salariile și pensiile

Președintele PNL a atras atenția asupra unor probleme pe care Guvernul PSD le-ar putea întâmpina cu privire la salarii și pensii.

„Tragem încă un semnal de alarmă privitor la faptul că guvernarea PSD aruncă România în criză și riscă să pună sub semnul întrebării capacitatea Guvernului de a plăti salariile și pensiile și de a face față cheltuielilor statului român.

Chiar dacă încă nu a fost publicată execuția bugetară pe primele 6 luni ale anului, din informațiile pe care le-am primit bugetul pârâie din încheieturi, iar deficitul bugetar la 6 luni ajuns la o cifră record reprezentând 1,6% din PIB, mai exact cheltuielile au fost mai mari decât veniturile cu 14,8 miliarde lei. Este cel mai mare deficit bugetar înregistrat pe primele 6 luni ale anului, din ultimul an de criză 2011 încoace, ceea ce nouă ne arată că PSD – ALDE readuce România în perioada de criză.

Nu este singurul semnal periculos privitor la evoluțiile economiei, am mai prezentat faptul că în trimestrul I al anului 2018, raportat la trimestrul IV al anului 2017, creșterea economică a fost zero. Chiar dacă nu avem datele pe trimestrul 2 privitoare la creșterea economică, din analiza datelor pe primele 2 luni putem trage concluzia că și în cazul în care va exista o crestere economică, această creștere economică va fi mult mai mică decât creșterea economică estimată.

Atragem din nou atenția guvernului că a construit un buget de stat pe niște premise false, pe niște indicatori economici care nu mai au nicio legătură cu realitatea. Rata inflației a fost prevăzută să fi 3,1%, iar astăzi rata inflației este de 5,4%. Cursul de schimb mediu pe care s-a construit bugetul a fost stabilit la 4,55 Lei /Euro, în timp ce în realitate cursul de schimb a fost cursul mediu de 4,66 lei pentru un euro.

De asemenea, creșterea economică estimată care a stat la baza elaborării bugetului de stat a fost de 5,5%, iar în realitate această creștere economică va fi mult mai mică.

Readucem aminte că Comisia Europeană a revizuit în scădere estimarea privind creșterea economică la 4,1% din PIB, iar conform evoluției economiei în care vă dau numai câteva exemple:  pe luna mai sectorul construcții a stagnat, producția industrială pentru prima oară a fost în scădere și chiar dacă există o creștere în ceea ce privește vânzările cu amănuntul, această creștere nu poate să constituie un suport pentru o creștere economică serioasă, conform așteptărilor.

Solicităm Guvernului să pregătească cu mare atenție rectificarea bugetară, să reașeze bugetul pe datele reale din economie și să corecteze toate deficitele structurale care afectează mecanismul constituirii și execuției bugetului de stat”, a spus Orban.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare