Prim-ministrul Ludovic Orban a spus, marți, la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social că panul de măsuri economice și sociale are ca obiectiv reluarea activității economice şi readucerea cât mai rapidă a economiei la nivelul anterior declanșării epidemiei.
„Deci lucrăm la acest plan de măsuri economice și sociale, acest plan va cuprinde mai multe categorii de măsuri. Primul pilon al reconstrucției economice pe care îl gândim este pilonul investițiilor publice.
Aici încercăm să mobilizăm toate resursele posibile pentru a asigura finanțare pentru marile obiective de infrastructură de transport, de infrastructură energetică, de infrastructură în domeniul sănătății, educației, în domeniul comunicațiilor și în domeniul agriculturii. Sigur că va trebui să identificăm resurse financiare pentru susținerea acestor investiții. Aici o să fac o scurtă paranteză.
- Oricât de bune intenții am avea, nu putem să aplicăm decât acele măsuri pentru care avem resursele necesare. Și aici inventariem toate posibilitățile de finanțare pe care le avem la dispoziție, în afara veniturilor pe care le înregistrează bugetul de stat. Inventarierea acestor venituri este extrem de importantă, pentru că noi va trebui să dimensionăm acest program și mai ales toate măsurile pe care le vom adopta în funcție de resursele financiare de care dispunem efectiv, resurse care să fie mobilizabile în mod realist, pentru că altfel, dacă inițiem măsuri pentru care nu avem sprijin financiar, riscăm să provocăm un rău mai mare economiei.
- Resursele financiare pe care încercăm să le mobilizăm sunt resurse financiare din toate sursele posibile, atât din partea finanțatorilor instituționali, din partea fondurilor europene pe care le avem la dispoziție în cadrul exercițiului 2014-2020 și pentru măsurile ulterioare, exercițiul financiar 2021-2027, sunt resursele financiare pe care le putem mobiliza prin emisia de titluri, prin împrumuturi pe care le contractăm, fie pe piața internațională, fie pe piața internă. Gândim un mecanism de emisie de obligațiuni de titluri de stat care să fie cu adresabilitate către persoanele fizice, către cetățeni, o emisie de titluri mai amplă, în care să creștem capacitatea de finanțare prin aceste obligațiuni pe care să le emitem către cetățeni.
De asemenea, încercăm să gândim posibile resurse financiare private pe care le putem angrena în aceste programe de investiții. În ceea ce privește susținerea companiilor, este pe circuitul de avizare un program de susținere a companiilor medii și mari, un program prin care…, similar cu IMM Invest, să acordăm și pentru aceste companii produse de garantare a creditelor pentru capitalul de lucru și pentru investiții cu o subvenționare parțială a dobânzii astfel încât să îmbunătățim capacitatea de finanțare a acestor companii”, a spus Orban.