Orban nu prea ştie cu ce „se mănâncă” înalta trădare

orban pnl

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, nu a dat un răspuns clar, la conferinţa de presă pe care a susţinut-o luni, în privinţa semnificaţiei de „înaltă trădare” – acuzaţie care stă la baza sesizării penale depusă de el împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

Rugat de jurnalişti să explice de ce anume a acuzat-o pe Viorica Dăncilă, Orban a spus:

„Permiteți-mi să nu comentez informații care sunt difuzate pe surse de postul pe care îl reprezentați. Sesizarea mea este depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Din momentul în care am depus sesizarea, eu consider că este treaba celor care au fost învestiți prin Constituție și prin lege.”

El a adăugat că a fi „anti-Dragnea” nu înseamnă a fi şi împotriva Statului Israel.

„Aveți declarațiile lui Liviu Dragnea, eu sunt anti-Dragnea. A fi anti-Dragnea nu cred ca înseamnă a fi împotriva statului Israel. Sunt un om care întotdeauna am susținut relații prietenești, relații apropiate cu statul Israel și resping categoric asemenea inepții și invenții realizate de disperatul Dragnea care nu mai știe ce vorbește”, a spus preşedintele PNL.

Nici în privinţa argumentelor care au stat la baza sesizării sale, Ludovic Orban nu a fost mai explicit:

„Odată ce am depus sesizarea, v-am prezentat public ceea ce am considerat că este important să vă prezit public. Eu sunt un om care susțin independența justiției și nu cred că trebuie transformat acest demers, care în momentul de față este pe mâna celor care sunt abilitați, învestiți prin Constituție și lege să realizeze cercetarea, ei trebuie lăsați să realizeze această cercetare.

Eu am sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privitor la niște fapte care pot să întrunească elementele constitutive ale unor infracțiuni, ca atare, cele patru infracțiuni posibile vi le-am prezentat public și permiteți-mi să vă spun că, atâta timp cât pentru interesele personale ale lui Dragnea sunt sacrificate de Guvern și de instituțiile din cadrul Guvernului, interese fundamentale ale României, poate fi vorba de o trădare a intereselor naționale”.

Orban a mai spus că, în privinţa celorlalte fapte pe care le-a descris, ”nu trebuie să ai un aparat juridic”.

„Este suficient să ai bun simț ca să-ți dai seama că Dragnea, la Antena3, a prezentat o decizie a Guvernului care fusese luată într-un memorandum, care era cu caracter secret, despre care nici măcar purtătorul de cuvânt nu a recunoscut că a fost pe ordinea de zi. Celelalte două posibile infracțiuni, eu nu am pregătirea juridică dar bunul simț îmi spune totuși, că atunci când Guvernul decide lucruri care ar trebui decise de președinte, în conformitate cu decizia Curții Constituționale 683 și cu textul constituțional, normal că se substituie președintelui în decizii care țin de atributele fundamentale ale președintelui”, a adăugat semnatarul plângerii penale.

La insistenţele jurnaliştilor care au dorit să ştie care sunt exact elementele infracţiunii de înaltă trădare, liderul PNL a spus:

„Atunci când interese fundamentale ale statului român sunt călcate în picioare, atunci când sunt dinamitate punți între noi și alții, care au fost construite în zeci de ani, atunci când deciziile luate afectează credibilitatea externă a României, atunci când interesele României sunt sacrificate pentru interesele personale ale lui Dragnea, eu consider că ne aflăm în fața unei situații în care sunt trădate interesele naționale”.

El nu a dorit să explice nici dacă cei trei consilieri ai PSD, menţionaţi în sesizare, sunt agenţii unor puteri străine:

„Nu comentez asupra acestui subiect. V-am dat toate explicațiile pe această temă. Eu am sesizat fapte, aceste fapte trebuie cercetate! Nu sunt eu omul care să stabilesc vinovăția sau nevinovăția cuiva”.

Ludovic Orban a subliniat că sesizarea este depusă sub semnătura sa, după ce s-a consultat „cu mai mulți colegi apropiați care au cunoștințele necesare în domeniu”.