Organizarea de alegeri în Siria ar putea lua patru ani, susţine noul lider de la Damasc

Noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a declarat că organizarea de alegeri în ţara sa ar putea lua patru ani, într-un interviu difuzat duminică seară de canalul al-Arabiya, la trei săptămâni de la căderea preşedintelui Bashar al-Assad, relatează AFP, scrie Agerpres.

„Procesul electoral ar putea dura patru ani”, a declarat Ahmed al-Sharaa, al cărei grupare islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS) s-a aflat în fruntea unei coaliţii care a cucerit Damascul pe 8 decembrie în urma unei ofensive fulger.

El a adăugat că ar fi necesară „rescrierea Constituţiei”, o sarcină care ar putea lua „doi sau trei ani”, în acest interviu pentru canalul saudit.

După venirea lor la putere, noile autorităţi încearcă să liniştească comunitatea internaţională, din care o parte l-a izolat pe Bashar al-Assad la începutul războiului din ţara sa, declanşat în 2011 de reprimarea manifestaţiilor prodemocraţie.

În contextul în care războiul soldat cu peste jumătate de milion de morţi a provocat fuga a milioane de persoane şi a devastat ţara, Ahmed al-Sharaa a cerut ridicarea sancţiunilor internaţionale.

„Sancţiunile au fost impuse Siriei din cauza crimelor comise de regim”, a spus el, adăugând că având în vedere că autorii acestor abuzuri nu mai sunt la putere, „sancţiunile trebuie ridicate automat”.

Conflictul a fost marcat de implicarea mai multor puteri internaţionale occidentale ca SUA sau Franţa, dar şi a Rusiei şi Iranului, sau a unor grupări armate precum Hezbollahul libanez.

În interviul său, Ahmed al-Sharaa s-a adresat în special celor doi aliaţi ai lui Bashar al-Assad, Iranul vecin şi Rusia.

„Siria nu poate continua fără să aibă relaţii cu o ţară mare cu greutate regională ca Iranul, dar trebuie ca acestea să fie pe baza respectării suveranităţii celor două ţări şi fără ingerinţe”, a estimat el.

„Rusia este o ţară importantă”, a spus el, vorbind despre interese „strategice profunde”. „Noi nu vrem ca Rusia să părăsească Siria în modul în care doresc unii”, a adăugat Ahmed al-Sharaa.

În urma războiului, Forţele democratice siriene (FDS), conduse de kurzi, au preluat controlul mai multor regiuni în nord-est, dar aceşti combatanţi sunt vizaţi cu regularitate de Turcia vecină, care îi vede ca pe o organizaţie asociată Partidului muncitorilor din Kurdistan.

„Armele trebuie să se afle doar în mâinile statului”, a spus al-Sharaa, precizând că vor avea loc negocieri cu FDS „în speranţa găsirii unei soluţii adecvate”.

În teren, forţele siriene au lansat în această săptămână operaţiuni împotriva combatanţilor loiali regimului înlăturat.

Acestea au arestat joi o figură marcantă din fostul regim, considerată responsabilă de numeroase condamnări la moarte la celebra închisoare de la Saydnaya, din apropiere de Damasc, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului.

Acest centru penitenciar, construit în anii 1980 pentru încarcerarea deţinuţilor politici, a devenit un simbol al represiunii statului sirian.

Marcată de ciocniri sângeroase, operaţiunea pentru arestarea generalului Mohammed Kanjo Hassan a fost lansată miercuri de forţele de securitate la Tartous, în vestul ţării, bastion al minorităţii alevite din care face parte şi Bashar al-Assad.

Şeful justiţiei militare sub Bashar al-Assad promovat în acest post în 2014, a fost arestat în localitatea Khirbet al-Ma’zah împreună cu 20 de membri ai gărzii sale apropiate, a precizat OSDO.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare