Organizaţia Patronală Mamaia – Constanţa a anunţat că litoralul românesc “este cu analizele la zi”, iar apa mării, excelentă pentru îmbăiere, dezminţind astfel informaţiile apărute în ultima perioadă potrivit cărora calitatea apei mării ar putea constitui un pericol pentru turişti, transmite News.ro.
Organizaţia Patronală Mamaia – Constanţa a transmis, joi, că în ultimele zile au apărut numeroase ştiri negative despre litoralul românesc, iar acest lucru îi descurajează pe români să mai vină la plajele de la Marea Neagră.
“Litoralul românesc este cu analizele la zi, iar potrivit acestora, apa Mării Negre este excelentă pentru îmbăiere. În ultimele zile au apărut numeroase ştiri negative despre litoralul românesc, despre care s-a afirmat că reprezintă un adevărat pericol pentru turişti. Această campanie de denigrare este menită să îi descurajeze pe români să vină pe plajele de la Marea Neagră, în condiţiile în care, multe alte state europene încurajează turismul local, în special după doi ani de pandemie, când oamenii au stat izolaţi şi agenţii economici au avut de suferit. Informaţiile alarmiste despre litoralul românesc au mers până la ideea că rechinii ar putea ajunge în Marea Neagră şi că sunt gata să-i atace pe turişti, deşi biologii afirmă că litoralul românesc este sigur din acest punct de vedere şi că, la noi, nu există rechini”, a afirmat Organizaţia Patronală Mamaia – Constanţa.
Sursa citată menţionează că analizele realizate de Direcţia de Sănătate Publică arată că apa mării este bună pentru îmbăiere.
“Organizaţia Patronală Mamaia-Constanţa dezminte zvonurile apărute în presă şi prezintă, în acest sens, date oficiale relevante, oferite de Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa. Potrivit ultimelor buletine de analiză realizate de specialiştii de la D.S.P. pentru apa Mării Negre de pe litoralul românesc, în toate staţiunile apa este foarte bună pentru îmbăiere. Hotelierii şi proprietarii de plaje au obligaţia ca, pe toată durata sezonului estival, să monitorizeze calitatea apei mării. Aceasta este în parametri, iar îmbăierea este permisă, potrivit analizelor făcute de specialiştii DSP, în perioada 11-15.07.2022”, a explicat Organizaţia Patronală Mamaia – Constanţa.
Acesta a menţionat că apa mării este verificată în 50 de puncte, de la Corbu la Vama Veche.
“În fiecare sezon, monitorizarea calităţii apei de îmbăiere din Marea Neagră este realizată de DSP Constanţa, prin analizarea probelor de apă de mare prelevate din 50 de puncte fixe stabilite de-a lungul litoralului judeţului Constanţa de la Corbu şi până la Vama Veche. Prelevarea se face de două ori pe lună, după un calendar de monitorizare stabilit la începutul fiecărui sezon, care este transmis la Ministerul Sănătăţii şi, ulterior, la Comisia Europeană.
Pentru fiecare punct fix de monitorizare de pe litoralul românesc, se determină, conform Directivei Europene pentru apa de îmbăiere, parametrii pentru E. Coli şi enterococi”, a mai precizat Organizaţia Patronală Mamaia – Constanţa.