OUG privind asigurarea securității energetice a fost adoptată de Senat / Complexul Energetic Hunedoara preia o parte din producția CE Oltenia!

Ordonanța de urgență nr. 26/2018 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranța alimentării cu energie electrică, cu direcție pentru Complexe Energetice Hunedoara și Oltenia, a fost adoptată de Senat. 

Conform notei de fundamentare, este necesară asigurarea securitătii aprovizionarii cu energie electrică produsă prin utilizarea cărbunelui energetic din Valea Jiului și din alte surse din țară, din mai multe considerente.

Analizele efectuate au indicat că, în condițiile în care centralele electrice ale CEH nu funcționează, există posibilitatea de apariție a unor circulații foarte mari de putere și chiar suprasarcini pe axul 220 kV Urechești – Târgu Jiu Nord – Paroșeni – Baru Mare – Hășdat. Nefuncționarea grupurilor aparținând CEH ar conduce la creșterea transferului de putere dinspre zona de sud a țării către zona centrală și mai departe către nordul și vestul SEN.

Practic, prin funcționarea centralelor aparținând CEH consumul de energie electrică din stațiile limitrofe este alimentat preponderent din producția de energie din zona respectivă, spre deosebire de situația în care aceste centrale nu funcționează, situație în care, pentru alimentarea consumului, este necesar transferul de putere din alte zone ale SEN.

COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARAÎn România, sursele de producție de energie electrică sunt repartizate dezechilibrat între jumătatea din sud şi cea din zona de nord a țării. Astfel, în jumătatea de nord a țării sunt instalate capacități care acoperă doar 20 % din producția de energie electrică a SEN.

Nefuncționarea grupurilor generatoare din cadrul centralei termoelectrice Mintia și centralei termoelectrice Paroșeni conduce la creșterea transferului de putere dinspre zona de sud spre zona centrală și mai departe către nordul și vestul SEN pe axa de 220 KV Târgu Jiu Nord-Paroșeni-Baru Mare-Hășdat-Pestis-Mintia. Funcționarea respectivei axe de transport la limita capacității influențează în mod negativ capacitatea transfrontalieră dinspre România spre Ungaria și, în această situație, participarea României la piața cuplată pentru capacitățile transfrontaliere, organizată între România, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, în sensul în care valorile capacităților de transfer ale României în direcția export vor scădea.

Astfel, orice defect pe axa respectivă conduce la o scădere și mai accentuată a capacității actuale de schimb transfrontalier.

Complexul Energetic Oltenia a anunțat că timp de minim 6 luni va opri cel puțin un grup de producere (de capacitate mare, 330 MW )

Un alt argument pentru care a fost necesară adoptarea acestei ordonanțe de urgență, legată de menținerea grupurilor energetice din cadrul Companiei Energetice Hunedoara până în 2024, a fost și anunțul făcut de CE Oltenia cu privire la oprirea instalațiilor de producere pe o perioadă de minim 6 luni.

ce olteniaConform estimării CEO, lucrările obligatorii în vederea aplicării unor decizii ale Comisiei Europene, cum ar fi înlocuirea arzătoarelor la unele grupuri, s-ar putea prelungi până în anul 2024, asta însemnând că vor fi indisponibilizate unu-două grupuri de producere de capacitate mare – 330 MW ale Complexului Energetic Oltenia.

Ținând cont si aceste anunțuri, se susține necesitatea păstrării în funcțiune a grupurilor din cadrul centralei termoelectrice Mintia și centralei termoelectrice Paroșeni, pentru preluarea diferenței de energie electrică furnizată.

Senatorul Florin Cârciumaru: aprobarea OUG dă posibilitatea producătorilor de energie pe cărbune , Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, să se sprijine reciproc

Contactat de către ecopolitic.ro, senatorul Florin Cârciumaru care este din județul Gorj, zonă reprezentativă pentru ceea ce însemnă producția de energie termo-electrică, ne-a declarat următoarele:

Florin CarciumaruLegea pentru aprobarea Ordonanței nr.26 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranța alimentării cu energie electrică le dă posibilitatea producătorilor de energie pe cărbune , Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, să se sprijine reciproc atunci când unul dintre acestea are nevoie de repaus pentru revizii sau modernizări la grupurile energetice.

Acest sprijin reciproc va menține echilibrul în Sistemul Energetic Național, evitând, astfel, eventuale sincope.

Complexul Energetic Oltenia, unul dintre principalii producători de energie pe cărbune din România, în vederea aplicării prevederilor unei decizii europene la unitățile pe cărbune ale complexului, va fi necesară oprirea instalațiilor de producere pe perioade de minim șase luni/ cazan energetic (în vederea instalării de noi arzătoare de praf pe instalațiile de ardere). Aceste opriri, care vor duce la indisponibilitatea cel puțin a unui grup de producere(capacitate de 330 MW), timp de șase luni, indică necesitatea păstrării în funcțiune a unităților din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, din motive de asigurare a adecvanței și securității energetice.” 

”În acest sens, Senatul a votat Legea pentru aprobarea Ordonanței de Guvern nr.26 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranța alimentării cu energie electrică prin care CE Hunedoara va furniza în SEN servicii tehnologice de sistem cu o capacitate de 400 MW.”, a declarat la fina senatorul Cârciumaru

  • Ca și concluzie finală în acest studiu, operatorul de transport și sistem (OTS) a recomandat menținerea grupului de la CET Paroșeni și cel puțin a unui grup în CTE Mintia până la finalizarea (termen estimativ: 2023-2024), a lucrărilor de trecere a axului „Banat” (axul de 220 kV Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, crescând astfel capacitatea de transport a axului respectiv și capacitatea de interconexiune internațională.
  • Aceasta confirmă necesitatea menținerii în funcție sau în rezervă a grupurilor din cadrul termocentralei Mintia cel puțin până la încheierea perioadei de tranziție și realizarea lucrărilor de conformare sau punerea în funcție a unor noi capacități de producție cu performanțe superioare celor existente.

    Complementar, la problemele privind asigurarea securității în alimentare pe care ar putea să le ridice nefuncționarea unităților din cadrul CEH, estimăm că în viitorul apropiat este foarte probabil să apară și problema indisponibilității altor grupuri de producere energie electrică, având în vedere intrarea în vigoare, la 31 iulie 2017, a Deciziei de aplicare nr. 1442/2017 a Comisiei Europene de stabilire a concluziilor privind cele mai bune tehnici disponibile (BAT) pentru instalațiile de ardere de dimensiuni mari, în temeiul Directivei 2010/75/UE privind emisiile industriale a Parlamentului European și a Consiliului.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare