(P) Ce au în comun jucăriile, vape-urile și cablurile?

Te-ai gândit vreodată ce ar putea să aibă în comun jucăriile, vape-urile și cablurile? Chiar dacă la prima vedere nu au niciun fel de legătură, aceste dispozitive electrice sunt mai predispuse  să ajungă la groapa de gunoi, atunci când se strică. Atunci când nu mai sunt folosite sau nu mai funcționează, acestea intră în categoria deșeurilor electrice invizibile, adică fix acele echipamente pe care oamenii tind să le păstreze sau să le arunce pur și simplu la gunoi.

Cât de periculoase sunt de fapt deșeurile invizibile, dar și ce poți face mai pentru a spori rata de reciclare electronice poți afla mai jos.

Ce sunt „deșeurile invizibile” și de ce sunt periculoase?

Deșeurile invizibile sunt dispozitive electrice de mici dimensiuni, care sunt scoase din uz și depozitate în locuri nepotrivite. Pe lista celor mai întâlnite se află telefoanele mobile, laptopurile, țigările electronice, jucăriile sau periuțele de dinți electrice.

Multe dintre acestea conțin litiu, ceea ce face ca bateria lor să fie reîncărcabilă, dar provoacă și riscuri grave de incendiu atunci când dispozitivul este aruncat.

De ce păstrăm echipamentele electrice care nu mai funcționează?

Conform unui studiu realizat în 2022, se estimează că în fiecare gospodărie din România se află aproximativ 74 de produse electronice. Din suma totală, 13 rămân nefolosite din diverse motive – fie sunt complet nefuncționale, fie nu mai prezintă interes pentru utilizatori.

Doar 5,3 miliarde de telefoane mobile au fost reciclate în 2022, în contextul în care au fost generate 16 miliarde la nivel global. Tendința de a păstra lucrurile vechi a devenit un obicei pe plan național, însă și alte state europene se confruntă cu aceeași problemă. Există mai multe motive. Unele persoane păstrează echipamentele electrice defecte cu speranța că vor putea fi reparate sau că vor găsi o modalitate de a le refolosi. Pentru că sunt mici și nu încurcă sunt depozitate (și uitate) cu ușurință în sertare sau dulapuri.

Alți cetățeni europeni au afirmat că păstrează echipamentele electrice, chiar dacă nu le mai utilizează tocmai pentru că:

  • Vor să le vândă altcuiva,
  • Nu au timp să le recicleze,
  • Nu știu unde să le ducă. 

Unde poți să reciclezi tableta stricată sau placa de păr care s-a ars?

O cauză a numărului de deșeuri invizibile în continuă creștere este lipsa de informare. Unii oameni nu reciclează pentru că nu știu cum sau unde. Însă, există foarte multe soluții la îndemână atât pentru utilizatorii casnici, cât și pentru companii. Aplicația unde reciclăm a fost dezvoltată special pentru a ca oamenii să găsească ușor puncte de colectare și reciclare. În rețeaua pe care o acoperă, se află peste 4630 locații -în supermarketuri, benzinării, mall-uri, unități de învățământ sau diverse instituții publice.

Așadar, dacă păstrezi deja de mult timp tableta stricată sau placa de păr care s-a ars, acum știi unde să mergi. Aplicația poate fi instalată foarte ușor și este disponibilă pe IOS sau Android.

Ce putem face pentru a reduce cantitatea de DEEE?

Reducerea cantității de deșeuri electrice este o problemă de interes public, însă nu doar autoritățile competente sunt responsabile. Inițiativa trebuie să se regăsească în rândul fiecărui utilizator. Așadar, printre lucrurile pe care ar trebui să le practici în mod constant se numără:

  • Reducerea achiziției de echipamente electronice,
  • Practicarea activităților de reciclare electrocasnice mici
  • Contactarea unei firme specializate în colectare atunci când trebuie să renunți la echipamentele electrice de mari dimensiuni

Vrei să contribui la scăderea numărului de DEEE-uri invizibile? Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să instalezi aplicația Unde reciclăm și să mergi în cel mai apropiat punct de reciclare!

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare