Ești antreprenor și vrei să-ți extinzi afacerea? Sau poate te-ai decis de curând să investești într-un spațiu comercial sau o fabrică? Indiferent care sunt planurile tale, factorul principal care îți poate influența decizia este fără îndoială bugetul. De cele mai multe ori, îți poate pune bețe-n roate, mai ales dacă business-ul tău se află la început de drum.
O soluție avantajoasă și la fel de sigură din punct de vedere legal este achiziția prin licitație. Nu mulți o iau în considerare, tocmai pentru că detaliile birocratice pot fi destul de complicate și greu de asimilat. În general, participă doar persoanele care au expertiză în domeniu sau care cunosc majoritatea practicienilor și executorilor. Totuși, există platforme specializate, care oferă și publicului neavizat șansa de a-și găsi o construcție la prețuri foarte bune.
Unde se pot face licitații pentru construcții?
Dacă te-ai hotărât să faci o investiție durabilă, cel mai bine ar fi să apelezi la serviciile pe care le oferă o platformă de licitații. Procedura diferă foarte mult de una clasică. Iată de ce:
- Ai acces la foarte multe oportunități. Fiecare ofertă de licitație este descrisă pe larg pe site – cu toate detaliile despre locație, prețuri și facilități. În cazul modalității clasice, trebuie să cunoști o persoană care efectuează executări silite și să achiziționezi un caiet de sarcini pentru a afla toate informațiile necesare.
- Nu mai depinzi în mod direct de lichidator. Legea insolvenței spune că procedura poate varia de la un lichidator la altul. Nu este nimic ilegal, creditorii au dreptul legal să hotărască regulamentul de realizare a licitației. În cazul unei platforme online, totul este standardizat în așa fel încât fiecare parte să aibă de câștigat.
- Procedeul de participare în cazul unei licitații clasice este în general foarte birocratizat. Sunt multe aspecte pe care trebuie să le iei în calcul – destul de greu de înțeles pentru persoanele care nu au cunoștințe în domeniu. Tocmai de aceea mulți își angajează un jurist sau un avocat pentru a se ocupa de toate etapele.
Dacă te-ai hotărât să-ți cumperi o construcție sau spațiu comercial pentru a-ți deschide un business, e esențial să:
- Vizitezi înainte locul pentru a-i evalua poziționarea, nivelul de accesibilitate și proximitatea față de alte clădiri. Gândește pe termen lung și trasează-ți câteva obiective realizabile. Bunul imobil pe care îl achiziționezi trebuie să-ți ofere posibilități diverse de dezvoltare. O locație bună poate atrage mai mulți clienți și poate crește valoarea investiției tale.
- Estimezi realist care sunt costurile suplimentare pentru reparații sau renovări. După achiziție, s-ar putea să fie nevoie de îmbunătățiri pentru a spori gradul de funcționalitate. Verifică dacă respectă toate standardele actuale de construcție și reglementările locale cu privire la normele sanitare. Oricum s-ar prezenta clădirea, trebuie să-ți iei o marjă de eroare în ceea ce privește procesul de renovare.
- Verifici motivul pentru care spațiul comercial este scos la licitație (executare silită, faliment, etc.) pentru că poate influența termenii și rapiditatea procesului de achiziție. Ia legătura cu fostul proprietar pentru a înțelege mai exact situația. Ar fi indicat să-l contactezi înainte de licitație. Ține cont că s-ar putea să nu locuiască în aceeași zonă în care se află bunul dat spre vânzare.
- Analizezi termenii de plată și să te asiguri că ai fondurile necesare disponibile. De obicei, trebuie să faci o plată imediat sau într-un termen scurt după câștigarea licitației. Lipsa fondurilor poate duce la pierderea depozitului de garanție și la excluderea de la alte licitații. În general, suma pe care trebuie să o plătești înainte este de 10% din valoarea imobilului.
- Iei legătura cu un specialist sau, eventual, dacă ai optat pentru o platformă licitații cu echipa de asistență, care îți poate oferi toate informațiile. Important e să te orientezi către o variantă de încredere pentru a reduce din start riscurile financiare sau problemele de ordin juridic. O platformă bine gândită preia ofertele de la lichidatori și cei care vând active în distress și le expune în mod transparent.
Ce caracteristici au licitațiile online pentru construcții?
Cel mai evident avantaj pe care îl vei resimți dacă participi la licitații de construcții online este simplitatea procesului. Tot ce trebuie să faci este să:
- Îți creezi un cont pe platformă – Durează doar câteva minute. După înregistrare, vei avea acces la sute de oferte, nu numai din domeniul imobiliar.
- Cauți bunul care te interesează – Spațiul pe care îl căutai de mult se află la doar câteva clickuri distanță. La fiecare ai poze și descrieri detaliate.
- Achiți depozitul și participi la licitație – Suma pe care va trebui să o plătești este una modică și se poate restitui dacă nu câștigi licitația.
De asemenea, nu ești condiționat de o anumită dată sau oră. În general, perioada de licitație se poate întinde până la 2 săptămâni. Așa că poți participa seara, după muncă, sau chiar în weekend.
Ce mai aștepți? Alege-ți acum construcția care te interesează și licitează online!