(P) Se poate juca Monopoly cu bani reali?

Jocul de Monopoly are deja o istorie de câteva decenii, una care cu greu poate fi ignorată dacă judecăm obiectiv succesul acestui board-game, despre care se credea că nu va depăși granițele unei țări. Un joc bazat pe o temă economică, in care jucătorii trebuie să facă alegeri bazate pe tranzacții imobiliare și pe dezvoltări de case și hoteluri, Monopoly a fost de-a lungul timpului un joc care a inspirat multe altele. Cu o strategie complexă, scopul participanților este să colecteze chirie de la ceilalți oponenți ai săi și să îi aducă în pragul falimentului, asta în funcție de anumite tactici cât se poate de valoroase.

Modul în care banii se câștigă, dar mai ales cum se schimbă este piatra de temelie a jocului – mai există și obstacole care pun piedici în desfășurarea fluidă a jocului, dar este cu atât mai bun cu cât știi să te eschivezi de la acestea.

Zeci de ediții publicate, o mulțime de versiuni spin-off sau și mai multe extensii plus multe alte relatări media, jocul Monopoly promovează ideea să fii un câștigător, un Winner Casino dacă vrei. Și indirect apare întrebarea: se poate juca totul și cu bani reali? Pentru că această provocare, care s-a adaptat în aproape 40 de limbi la nivel mondial și are pana la 300 de milioane de copii, nu este chiar de neglijat!

Istoria jocului Monopoly

Jocul Monopoly are o poveste care se întinde pe câțiva zeci de ani, despre care vom povesti mai jos, înainte, însă, vrem să remarcăm de ce și cum a fost inventat jocul. Totul a pornit de la promovarea ideii că o economie poate răsplăti indivizii, ceea ce poate fi o temă mai importantă decât cea în care doar anumite persoane dețin monopol peste bogății. În principiu s-a dorit a fi o demonstrație de forță în ceea ce privește principiile de taxare și numele derivă din conceptul economic de monopol – dominația unei piețe de către o singură entitate.

Și ca să-ți faci o idee despre ce înseamnă evoluția și startul acestui joc, lăsăm mai jos câteva date importante în ceea ce-i privește începuturile și istoria:

  • 1903: Lizzie Miggie crează un joc prin care spera să explice o teorie dezvoltată de Henry George, cu scopul de a servi ca obiect de educație prin ilustrarea aspectelor negative ale unor economii de monopol

  • în 1904 se obține patentul pe invenție, iar din 1906 începe sa fie publicat

  • în 1923 se patentează noi idei de joc, după mai multe dezvoltări de opțiuni

  • până în 1930 se publică mai multe variante ale conceptului

  • în 1932 drepturile sunt vândute pentru o sumă modică, de către Darrow, care a și început distribuirea la nivel mai extins, pentru ca apoi să fie din nou achiziționate copyrights de către frații Parker

  • în 1935 începe o campanie de marketing, la care contribuie anterior și un cartoonist prin imagini de design

  • din 1936 se fac vânzări dincolo de granițele SUA

  • în 1941 Serviciile Secrete Britanice creează o ediție specială de război pentru prizonierii de război reținuți de naziști, iar în interiorul lor erau ascunse hărți, compase, bani reali și alte obiecte folositoare.

  • în 1991 se achiziționează Parker Bros. de către Hasbro, pentru ca din 1994 să se tot publice diverse produse de licență

Jocul Monopoly cu bani reali

Ideea de a se juca Monopoly cu bani reali a existat de ceva timp deja. Doar că, se pare, a fost nevoie de ceva mai mult timp și de curaj pentru a se implementa ideea. Mai exact, abia la aniversarea de 80 de ani ai jocului în Franța, Hasbro ar fi venit cu propunerea de a înlocui banii virtuali din cutia de joc cu unii reali. Se vor lansa 30.000 de ediții limitate aniversare, dintre care doar 80 vor avea și bani reali ascunși. Totodată, o anumită cutie va avea ascunsă o sumă deloc de neglijat, respectiv de 20.580 de euro, în timp ce alte zece unități vor putea avea total de 300, 150, 100 de euro sau 50 de euro, dar și sume mai mici precum 10 sau 20 de euro.

Însă, dacă nu ai o astfel de ediție, poți înlocui banii de joc cu jetoane, pentru ca la finalul jocului să se facă și încasările pe bune. La fel de bine s-ar putea înlocui destul de simplu bancnotele false cu unele reale. Dar poate cea mai la îndemână variantă este să ajungi într-un cazino online, unde la finalul jocului îți poți revendica premiile, doar dacă optezi pentru versiunile Live. Desigur, îți poți face încălzirea cu ceva versiuni gratuite, ca să te familiarizezi cu strategiile dacă nu ești lămurit ce ai de făcut.

Concluzie

Unul dintre cele mai vândute jocuri din lume, Monopoly s-a transformat într-un adevărat test de perspicacitate, pentru care se susțin și campionate mondiale. Folosit și ca tool pentru a învăța copiii despre concepte de finanțe sau economie, despre impozite și investiții, jocul fascinează indiferent ca se face cu bani falși doar pentru distracție sau cu bani reali și pentru câștiguri.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare