Şase medici chirurgi şi o asistentă au fost puși sub control judiciar (cea mai ușoară formă de măsură preventivă) în dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş fac cercetări pentru mai multe infracţiuni de luare de mită în formă continuată. Conform anchetatorilor, sunt investigate 40 de cazuri de luare de mită. În emisiunea sa de la Radio Gold FM, jurnalista de investigaţii Iosefina Pascal a dezvăluit care au fost reacțiile primarului Dominic Fritz și ale Colegiului Medicilor în această speță, scrie solidnews.ro.
În cursul zilei de astăzi au apărut informații conform cărora tot personalul medical de pe secția de oncologie a Spitalului Municipal din Timișoara lua șpagă și condiționa actul medical de încasarea unor sume de la pacienți. Jurnalista Iosefina Pascal a subliniat cruzimea medicilor de la Spitalul Municipal Timișoara, care au cerut șpagă și au condiționat tratamentul unor pacienți greu încercați, bolnavi de cancer! Deși medicii aceștia sunt anchetați pentru luare de mita, Iosefina Pascal consideră că ar trebui încadrați la fapte mult mai grave, pentru că au lezat grav viața și integritatea pacienților.
Au fost efectuate 9 percheziţii în Timişoara, la Spitalul Municipal şi la locuinţele unor cadre medicale de la această instituţie sanitară. Un medic de la Secţia de Chirurgie Oncologică a Spitalului Municipal a fost ridicat în urma unui flagrant. Asupra lui au fost găsite sumele de 1.000 de euro şi de 1.200 de lei, bani pe care nu i-a putut justifica. Flagrantul a avut loc după ce medicul a încheiat un examen Papanicolau făcut unei paciente, el fiind specializat în ginecologie oncologică. În faţa procurorilor el ar fi susţinut că a primit banii de la o pacientă pentru a-i cumpăra acesteia medicamente şi diferite produse medicale în vederea unei viitoare intervenţii chirurgicale.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei, s-a declarat „siderat şi înfuriat” după scandalul de luare de mită de la Spitalul Municipal Timișoara. „Aproape toți medicii din secția de chirurgie oncologică de la Spitalul Municipal sunt acuzați de procurori că au luat șpagă, în mod repetat, de la pacienți și familiile lor. Asta doar două luni după ce fostul șef al aceleiași secții a fost condamnat la 3 ani de închisoare (cu suspendare) tot pentru luare de mită. Deși au dreptul la prezumția de nevinovăție, dovezile prezentate de procurori în comunicat sunt copleșitoare. Este incalificabil să te folosești de suferința și disperarea oamenilor pentru a face un ban în plus. Orice caz de corupție în spitale este și o palmă dată tuturor medicilor și asistentelor care cu pasiune și dăruire fac bine oamenilor și salvează vieți”, a scris Dominic Fritz, joi pe Facebook. El a anunţat că, la internare, pacienţii vor semna o declaraţie în care se obligă să sesizeze orice încercare de a cere mită în spital.
„De ce nu a fost băgat la pușcărie managerul? Și de ce nu răspunde Dominic Fritz pentru faptele extrem de grave care s-au petrecut la un spital aflat în subordinea sa? Mi-e greu să cred că nu se știa nimic despre aceste incidente…”, a subliniat Iosefina Pascal în final.
Colegiul Medicilor din România şi-a exprimat îngrijorarea şi dezaprobarea „fermă” faţă de posibile fapte penale, care fac obiectul recentelor acuzaţii aduse mai multor medici ai Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara. „Suntem consternaţi de gravitatea acuzaţiilor apărute în acest caz. Înţelegem pe deplin frustrarea şi dezamăgirea pacienţilor şi a populaţiei, în general. Este absolut necesar să ne asigurăm că astfel de situaţii sunt investigate în mod corect şi transparent, iar cei găsiţi vinovaţi să răspundă pentru faptele lor. Colegiul Medicilor din România susţine ferm lupta împotriva acestui tip de comportament”, a declarat Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Din acest comunicat, înțelegem că „cei vinovați” ar fi o entitate abstractă, deși există cel puțin 6 medici găsiți vinovați, cu probe, și că CMR luptă împotriva acestor fapte grave… nefăcând nimic concret, dacă nu cumva le va lua apărarea și acestor medici vinovați.