Palatul Parlamentului iluminat în turcoaz. Mihaela Geoană: „În România încă se moare de această boală. În ţările vest-europene cancerul de col uterin dispare”

Faţada Palatului Parlamentului dinspre Piaţa Constituţiei este iluminată, vineri seară, în culoarea turcoaz, marcând astfel Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului de col uterin.

„Astăzi este 17 noiembrie – Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului de col uterin şi începând de acum trei ani, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sărbătorim această zi şi iluminăm în albastru o clădire reprezentativă, pentru a aduce aminte femeilor că această boală poate fi prevenită prin vaccinare anti-HPV sau depistată la timp prin testul HPV sau testul Babeş-Papanicolau, teste care depistează stadii precanceroase ale bolii.

Trebuie să înţelegem noi, româncele, faptul că în România încă se moare de această boală. Nu ar trebuie să se întâmple. În ţările vest-europene, cum este Marea Britanie, sau în alte ţări dezvoltate, cancerul de col uterin dispare, nu mai este, deoarece vaccinarea se face încă de acum cu 13, 14 ani şi, de asemenea, există programe de screening naţional, programe la care femeile participă, se duc o dată la doi ani şi îşi fac testele. Iată că astfel putem elimina un număr de 1.500 de femei care mor anual în România din cauza cancerului de col uterin”, a declarat preşedintele fondator al Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, la Palatul Parlamentului.

Ea a menţionat că în România incidenţa cancerului de col uterin este de 2,5 ori mai mare decât în ţările europene şi mortalitatea este de 4 ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a precizat că de la 1 decembrie vaccinarea HPV va deveni mult mai accesibilă la noi în ţară.

„Începând din acest an, din luna decembrie, vaccinarea care previne îmbolnăvirea de cancer de col uterin va deveni mult mai accesibilă pentru categorii populaţionale mult mai mai largi decât se întâmpla până în prezent.

Toate fetele şi toţi băieţii, începând cu vârsta de 11 ani şi până la 18 ani inclusiv, beneficiază de compensare gratuită a acestui vaccin. În plus, toate femeile până la 45 de ani beneficiază de compensare 50% pentru vaccinare HPV. Este un pas important, care dă întregii populaţii eligibile posibilitatea să se informeze, să aleagă cea mai eficace metodă de prevenire a cancerului de col şi nu numai a acestuia, ci şi a altor tipuri de cancere pe care infecţia HPV le poate produce. Sperăm ca acoperirea vaccinală să crească tot mai mult, astfel încât să atingem ţintele şi obiectivele pe care ni le propunem.

Acestea se referă la reducerea incidenţei cazurilor de cancer în populaţia din România, în câţiva ani”, a explicat Adriana Pistol.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare