Pandemia, când serviciile oncologice au fost suspendate la nivel mondial, a produs o explozie a cazurilor de cancer, boala cu care mai nou se luptă și Prințesa Kate de Wales

Pandemia de COVID-19 a produs o explozie a cazurilor avansate de cancer în Europa, remarcă clinica Regina Maria într-o analiză în care vorbește despre impactul crizei sanitare globale asupra pacienților oncologici, scrie b1tv.ro.

Unii specialiști spun că impactul COVID-19 asupra bolnavilor de cancer a fost o „interacțiune mortală”, având în vedere că serviciile oncologice au fost suspendate la nivel global, ceea ce a pus milioane de pacienți în imposibilitatea de a efectua la timp investigații sau tratamente vitale. Astfel, șansele lor de vindecare și supraviețuire s-au redus dramatic.

În analiză, Regina Maria vorbește și despre numărul record de cazuri de cancer nediagnosticate în pandemie.

Un studiu publicat în mai 2021 de Organizația Europeană a Cancerului arată că 1 milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate în Europa în timpul pandemiei.

Conform estimărilor, 1 din 2 oameni cu simptome sugestive de cancer nu a fost trimis cât mai repede pentru investigații și stabilirea diagnosticului, în timp ce 1 din 5 pacienți cu cancer din Europa nu primise încă tratamentul necesar chirurgical sau chimioterapic. În privința Statelor Unite au fost trase concluzii similare.

Tot în SUA, lipsa personalului medical sau suprăîncărcarea lui din cauza numărului mare de pacienți cu COVID-19 au redus frecvența dintre pacienți și oncologi cu 20%. Astfel, au fost amânate peste 22 de milioane de teste de screening pentru tumori maligne.

Pe 16 martie 2020, Regatul Unit anunța amânarea screening-ului de rutină pentru cancer ca răspuns la pandemia de COVID-19.

La începutul lunii februarie, reprezentanții Palatului Buckingham anunțau că Regele Charles al III-lea a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer. Nu a fost dezvăluit despre ce cancer este vorba, dar a fost menționat că, deși a fost descoperit în timpul unui tratament la prostată, nu are legătură cu această glandă, potrivit BBC.

La circa o lună și jumătate, Prințesa Kate de Wales a anunțat la rândul ei că a fost diagnosticată cu cancer „în fază incipientă”. Boala a fost descoperită în ianuarie, în timpul unei operații, notează CNN.

Prințesa în vârstă de 42 de ani a lipsit din lumina reflectoarelor în prima parte a anului și nu a participat nici la slujba de Paște.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare