Papa Francisc a aprobat canonizarea primei sfinte venezuelene

Papa Francisc a aprobat luni canonizarea călugăriţei Carmen Rendiles, prima femeie venezueleană care va fi sanctificată, a anunţat Arhidieceza din Caracas, relatează AFP, arată Agerpres.

Carmen Rendiles (1903-1977), născută la Caracas fără braţul stâng şi care a urmat o parte din pregătirea ei religioasă în Franţa, este cunoscută pentru faptul că şi-a dedicat viaţa persoanelor defavorizate din parohii şi şcoli.

Ea a înfiinţat în 1965 Congregaţia Slujitoarelui lui Isus din Venezuela, care lucrează în domeniul social în Venezuela, Columbia şi Ecuador.

„Toată Venezuela a primit astăzi vestea venită de la Sfântul Părinte cu multă bucurie. Papa Francisc a autorizat promulgarea decretului despre miracol pentru canonizarea călugăriţei Carmen Rendiles”, a declarat arhiepiscopul Raul Biord Castillo într-o conferinţă de presă.

„Prima sfântă venezueleană reprezintă, de asemenea, o recunoaştere pentru multe călugăriţe” din Venezuela, a adăugat el.

Carmen Rendiles a fost beatificată pe 16 iunie 2018, după validarea de către Vatican a unui miracol care i-a fost atribuit şi care a vizat o tânără femeie diagnosticată cu hidrocefalie în 2015.

Anunţul de luni intervine după canonizarea în luna februarie a primului sfânt venezuelean, Jose Gregorio Hernandez, supranumit „medicul săracilor”.

Beatificarea sa intens mediatizată în aprilie 2021, prin intermediul unor ceremonii transmise în direct la televiziune şi prin discursuri, s-a desfăşurat însă într-un comitet restrâns de participanţi din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.

În Venezuela, Jose Gregorio Hernandez (1864-1919) face obiectul unei adevărate devoţiuni. Considerat un erou naţional, el transcende clivajele politice, religioase şi sociale.

S-a remarcat prin ajutorarea celor mai defavorizaţi în timpul epidemiei de gripă spaniolă de la începutul secolului al XX-lea, care a ucis 1% din populaţie. A murit în 1919, la vârsta de 54 de ani, lovit de un automobil în Caracas.

În casele venezuelenilor, se întâmplă adeseori să existe o fotografie sau o statuetă a acestui medic, în faţa cărora sunt depuse lumânări şi un pahar cu apă, una dintre tradiţiile din timpul rugăciunilor.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare