Papa Francisc a cerut miercuri pace în lume, ”depășirea disensiunilor” și ”tăcerea armelor”, de Crăciun, a cărui sărbătoare este umbrită de conflicte și crize umanitare, între altele în în Fâșia Gaza, Ucraina și Sudan, transmite Realitatea.
Ca în fiecare an, în tradiționalul său mesaj „Urbi et Orbi” (adresat orașului Roma și lumii) transmis în direct prin mondoviziune, liderul celor 1,4 miliarde de catolici a făcut un tur de orizont al principalelor conflicte și focare de tensiuni în cele două emisfere, relatează AFP, citat de News.ro.
El a cerut ”să tacă armele în Ucraina martirizată” și ”gesturi de dialog” în vederea unei ”păci drepte și durabile”, după ce Rusia a lansat miercuri dimineața peste 70 de rachete împotriva rețelei energetice ucrainene în ziua Crăciunului.
În fața câtorva mii de credincioși, reuniți în Piața Sfântul Petru, la Vatican, Papa în vârstă de 88 de ani, cu o voce gâfâită, a denunțat din nou ”situația umanitară dezastruoasă” din Fâșia Gaza și și-a reiterat apelul la o încetare a focului și la eliberarea ostaticilor israelieni de către Hamas.
Marți seara, în slujba de Crăciun, el a denunțat ”copiii mitraliați”, ”bombele împotriva școlilor sau spitalelor”, referindu-se la atacurile israeliene din Fâșia Gaza, cărora le-a denunțat săptămâna aceasta ”cruzimea”, declarații împotriva cărora diplomația israeliană a protestat.
Iezuitul argentinian a cerut facilitarea ajutorului umanitar în Sudan, deavstat de 20 de luni de război, în care foametea, care afectează milioane de deplasați, riscă să se extindă, avertizează ONU.
În Războiul din Sudan au fost ucise zeci de mii de oameni, iar 12 milioane de sudanezi au fost dezrădăcinați în cea mai mare criză a deplasaților din lume denunță ONU.
De la Myanmar la Haiti, trecând prin Mali, Venezuela sau Cipru, Papa Francisc a citat 18 țări și a insistat asupra Orientului Mijlociu ”sfâșiat de conflicte”.
Episcopul Romei s-a declarat ”apropiat de comunitatea creștină din Liban” și de ”cea din Siria în această perioadă atât de delicată”, marcată de o nouă putere islamistă, în care creștinii se tem cu privire la viitorul lor.
Cu privire la Africa, el s-a rugat pentru ”familiile miilor de copii care mor de o epidemie de rujeolă în Republica Democratică Congo (RDC)” și pentru locuitorii din ”Burkina Faso, Mali, Niger și Mozambic”.
”Criza umanitară care-o lovește este cauzată în principal de conflictele armate și flagelul terorismului”, a deplâns Papa.
”Ea este agravtă de efectele devastatoare ale modificărilor climatice care antrenează pierderi de vieți omenești și deplasează milioane de persoane”, a adăugat el.
Papa Francisc și-a evocat continentul american natal și le-a cerut liderilor să depună eforturi ”să construiască și să redescopere demnitatea fiecărei persoane, dincolo de clivajele politice”.
Fără să citeze Statele Unite, unde președintele ales Donald Trump amenință să expulzeze milioane de migranți, Francisc a cerut să se ”spargă toate zidurile separării: zidurile ideologice, care marchează atât de adesea viața politică, și zidurile fizice”.
Jorge Bergoglio și-a reiterat apelul la anularea datoriilor celor mai sărace țări, cu ocazia Jubileului 2025, pe care l-a lansat marți seara, ”Anul Sfânt” al Biserii Catolice, organizat o dată la un sfert de secol, în cadrul căruia sunt așteptați peste 30 de milioane de pelerini la Roma.