Parchetul din Georgia a anunţat deschiderea unei anchete cu privire la „presupusa falsificare” a alegerilor

Parchetul georgian a anunţat miercuri deschiderea unei anchete pentru „presupusa falsificare” a alegerilor legislative, convocând-o pe preşedinta prooccidentală a ţării, Salome Zurabişvili, pentru a detalia acuzaţiile de fraudă împotriva partidului de guvernământ, câştigător declarat al scrutinului, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Acest anunţ survine la patru zile după alegerile legislative în această fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, care au fost marcate de „nereguli”, potrivit opoziţiei.

Conform rezultatelor oficiale, partidul Visul Georgian, aflat la putere din 2012 şi acuzat de detractorii săi de derivă autoritară prorusă, a revendicat victoria la scrutin.

„Parchetul georgian a deschis o anchetă privind presupusa falsificare a alegerilor legislative”, a anunţat acesta într-un comunicat, precizând că preşedinta proeuropeană, Salome Zurabişvili, în dezacord cu guvernul şi un critic al rezultatelor scrutinului, a fost „convocată” joi pentru o audiere pe acest subiect.

„Este posibil” ca şefa statului „să deţină probe despre eventuala falsificare a alegerilor”, se mai spune în comunicatul parchetului.

În urma acuzaţiilor de fraudă, a fost dispusă o renumărare parţială a voturilor în 14% din secţiile de votare. Aceasta este în desfăşurare de marţi, dar în acest stadiu nu se cunosc încă rezultatele.

Uniunea Europeană, SUA şi observatori internaţionali au exprimat de asemenea îndoieli cu privire la desfăşurarea corectă a scrutinului.

În ultimele zile, Bruxellesul şi Washingtonul au cerut în mod explicit Tbilisi să deschidă anchete cu privire la aceste acuzaţii de „nereguli semnificative”.

Opoziţia, în frunte cu preşedinta Salome Zurabişvili, denunţă de sâmbătă seara că alegerile au fost „furate” şi refuză să recunoască rezultatele proclamate de Comisia Electorală.

Într-un interviu luni seara pentru AFP, preşedinta Georgiei a afirmat că un sistem „sofisticat” de fraude după o „metodologie rusească” ar fi permis Visului Georgian să câştige, în special prin „cumpărare de voturi” şi „presiuni” asupra alegătorilor.

Kremlinul a respins „acuzaţii nefondate” şi orice fel de ingerinţă a Rusiei în procesul electoral în Georgia.

O voce discordantă în cadrul Uniunii Europene, premierul Ungariei, Viktor Orban, apropiat de Vladimir Putin, a felicitat Visul Georgian pentru victoria în alegeri, pe care le-a calificat drept „libere şi democratice”, în cursul unei vizite întreprinse luni şi marţi la Tbilisi.

Acest sprijin puternic a iritat Bruxellesul în condiţiile în care Ungaria deţine în prezent preşedinţia semestrială, prin rotaţie, a Consiliului UE.

Visul Georgian este acuzat de opozanţii săi că îndreaptă ţara spre Moscova şi o îndepărtează de obiectivul, înscris în Constituţie, de a adera la UE şi NATO.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare