Parlament: Procesul de înfiinţare al unui ONG, simplificat

Parlamentul a adoptat, astăzi, proiectul iniţiat de deputatul USR Claudiu Năsui al cărui scop este simplificarea şi debirocratizarea sectorului non-profit. Proiectul va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Proiectul deputatului Claudiu Năsui, proiectul propune trei măsuri concrete: eliminarea declaraţiei de beneficiar real pentru majoritatea asociaţiilor; simplificarea condiţiilor pentru înfiinţarea unui ONG; reducerea actelor inutile din documentele existente.

„Prin acest proiect eliminăm foarte multe cazuri în care se cere acea faimoasă declaraţie de beneficiar real, un chin birocratic pentru foarte multe persoane. Sunt lucruri pe care le-am făcut deja în sectorul comercial şi vrem să se oglindească şi în sectorul non-profit. Treaba ONG-urilor este să se ocupe de domeniul lor de activitate, nu de hârtii inutile pentru stat, şi nici să nu fie amendate dacă nu au completat un formular. Genul acesta de legi pot să facă din Parlament o instituţie mai credibilă în ochii oamenilor. Sunt legi care nu ajută pe cineva anume, ci ajută pe toată lumea şi toată industria non-guvernamentală”, a transmis deputatul USR Claudiu Năsui în Parlament.

Proiectul (PL-x nr. 613/2020) modifică OG nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii în sensul înscrierii din oficiu a beneficiarilor reali acolo unde entităţile vizate au în componenţă doar persoane fizice, al scăderii numărului minim al asociaţilor fondatori şi al simplificării documentelor care trebuie depuse la înregistrare, uşurându-se astfel constituirea unei asociaţii. Povara birocratică şi economică care apasă în prezent organizaţiile nonguvernamentale nu este nici necesară, nici utilă, ci doar generează costuri, hârtii şi cozi în plus.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare