Parlamentarii cer SRI să spună dacă a colaborat cu DNA în dosarul „Gala Bute”

sri dna

Parlamentarii Comisiei pentru controlul activităţii SRI cer Serviciului să spună dacă a existat un plan de cooperare cu DNA în dosarul „Gala Bute” şi să dea detalii în privinţa acestuia, a declarat preşedintele comisiei, Claudiu Manda, la finalul unei şedinţe a comisiei.

El a explicat că miercuri a sosit la comisie o sesizare din partea Elenei Udrea, aceasta fiind corelată cu o sesizare mai veche trimisă comisiei de fostul preşedinte Traian Băsescu.

„Am parcurs sesizarea pe care ne-a făcut-o dl. Traian Băsescu. Am coroborat această sesizare cu încă o sesizare care ne-a venit din partea doamnei Udrea, prin avocat. (…) Am hotărât să cerem SRI nota la care dl. Băsescu face referire şi pe care ne-a trimis-o, avem numărul notei din data respectivă, să vedem dacă acea notă pe care ne-a prezentat-o dl. Traian Băsescu este autentică. Al doilea lucru, am hotărât să solicităm SRI planul de cooperare, pentru că în acea notă se vorbeşte de un plan de cooperare, cu un număr, să vedem dacă a existat acel plan şi ce a presupus acesta, plan de cooperare între SRI şi DNA”, a anunţat Manda.

Totodată, comisia va cere SRI să spună dacă în acea speţă penală au existat acele echipe comune şi dacă au funcţionat acestea şi cum au funcţionat.

Mai exact, Manda spune că parlamentarii comisiei sunt interesaţi dacă a existat cooperare între SRI şi DNA pe acea speţă, care are legătură cu Gala Bute.

De asemenea, comisia mai vrea să afle de la SRI dacă DNA a trimis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o adresă în care spunea că nu a existat colaborare între SRI şi DNA pe baza protocolului, ci doar pe baza legii, deşi, potrivit lui Manda, „ în notă se fac referiri la articole din protocol şi la acel plan de cooperare”.

claudiu manda„Ce am sesizat este că în anul 2011 exista acea notă de informare de la SRI către DNA, în care vorbea de persoane care sunt cumva în dosarul ‘Gala Bute’, unde existau suspiciuni de infracţiuni de corupţie, niciuna de ameninţare la adresa securităţii naţionale, iar din câte am înţeles persoanele respective au devenit martori sau martori denunţători şi inculpat a devenit doamna Udrea, deşi în acea informare nu se vorbeşte absolut deloc de doamna Udrea că ar fi vinovată cu ceva. Interesant este faptul că adresa era din 2011 – nota respectivă, iar dosarul a început în 2015″, a mai spus Manda.