Parlamentul a adoptat legea pentru prevenirea, tratamentul şi raportarea infecţiilor intraspitaliceşti

Proiectul USR, iniţiat de deputaţii Tudor Pop şi Emanuel Ungureanu şi senatorul Adrian Weiner, pentru prevenirea şi reducerea infecţiilor intraspitaliceşti, a fost adoptat de Camera Deputaţilor în unanimitate. Legea va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Legea este o victorie pentru întregul sistem sanitar, consideră inițiatorii.

„Problema infecţiilor nosocomiale este o problemă uriaşă. 1.000 de români mor anual în spitalele româneşti din cauza infecţiilor intra-spitaliceşti. Decese în cea mai mare parte evitabile. În 2018 au fost raportate 20.000 de cazuri de infecţii nosocomiale. Anul ăsta puţin peste 2500, din care jumătate sunt cauzate de virusul Sars-Cov-2, atât în rândul personalului medical, cât şi în rândul pacienţilor. Legea asta este o soluţie. Legea este o rezolvare tehnică, pragmatică şi fără culoare politică cu patru direcţii de acţiune concentrate pe organizare, finanţare adecvată, infrastructură spitalicească şi formarea şi asigurarea personalului medical. Un pact pentru siguranţa pacientului român în spitale.”, transmite deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate şi familie.

În expunerea de motive, iniţiatorii proiectului arată că între 2017-2018 s-au raportat în jur de 20.000 de infecţii nosocomiale în spitalele din România, dar este, în mod evident, o problemă de subraportare, deoarece ţara noastră raportează de 10 ori mai puţine infecţii decât în alte ţări din UE, potrivit statisticilor europene.

Printre prevederile legii se află:
– Stabilirea necesarului de personal medical pentru prevenirea, diagnosticarea şi îngrijirea eficientă a IAAM, incluzând normarea minimă obligatorie a unităţilor sanitare cu personal medical specializat în epidemiologie, igienă spitalicească şi boli infecţioase.
– Asigurarea de către spitalele nou construite a unui minimum de 50% din paturi în camere de 1-2 paturi, cu chiuvetă, duş şi grup sanitar propriu.
– Organizarea în unităţile medicale de spitalizare continuă a unor compartimente/secţii de boli infecţioase pentru izolarea/gruparea şi tratarea pacienţilor cu IAAM.
– Asigurarea continuă a materialelor şi echipamentelor necesare pentru a se putea respecta precauţiile standard şi specifice de către personalul medical, pacienţi şi vizitatori.
– Asigurarea condiţiilor pentru derularea permanentă a activităţii laboratorului de microbiologie din spitale.
– Clarificarea rolului medicilor curanţi, unităţilor medicale, direcţiilor de sănătate publică judeţene şi Institutului Naţional de Sănătate Publică în monitorizarea IAAM.

Mai multe detalii despre proiect pot fi consultate pe pagina: https://stopnosocomiale.ro/

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare