Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri seară, legea privind starea de alertă, urmând să fie transmisă pentru promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.
Proiectul Guvernului care a suferit mai multe modificări în Parlament a fost adoptat cu 267 de voturi ”pentru”, 26 de voturi ”împotrivă” şi 5 abţineri proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
A fost scos amendamentul propus de PNL care prevedea intrarea imediată în vigoare a legii. Orice act normativ intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial sau ulterior, potrivit Constituţiei.
„Starea de alertă ”reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”, potrivit proiectului de lege.
Starea de alertă nu poate dura mai mult de 60 de zile şi se poate stabili atât la nivel naţional, regional sau local. Dacă starea de alertă vizează mai cel puţin jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale, trebuie încuviinţată de Parlament, în cel mult cinci zile.