Parlamentul brazilian interzice statului să finanţeze operaţii de schimbare de sex în cazul minorilor şi întreruperi de sarcină neautorizate

Congresul brazilian (parlamentul reunit) a respins marţi vetoul prezidenţial şi a adoptat un articol care interzice statului să finanţeze activităţi legate de avort sau de chirurgie de schimbare de sex în cazul minorilor, transmite AFP, citată de Agerpres.

Articolul fusese introdus de opoziţie în legea bugetului adoptată în ianuarie, însă preşedintele Luis Inacio da Silva i s-a opus prin veto.

Conform Constituţiei, vetoul lui Lula a fost supus la vot în Congresul brazilian, unde a fost respins cu 339 de voturi contra 107 în camera legislativă inferioară, şi cu 47-23 în camera superioară.

Textul interzice statului să cheltuiască bani publici pentru a finanţa sau promova ‘operaţii de schimbare de sex asupra unor minori’ şi ‘avorturi în cazuri neautorizate de lege’. În Brazilia, avortul nu este autorizat decât în caz de viol, de risc pentru mamă sau probleme ale fătului.

Totodată, textul interzice statului să finanţeze iniţiative vizând să ‘facă să dispară conceptul de familie tradiţională’ sau care ar incita la ocuparea de terenuri private.

În fine, el mai prevede că statul nu poate finanţa proiecte vizând să ‘influenţeze copiii şi adolescenţii, de la şcoala primară până la liceu’, prezentându-le ‘opţiuni sexuale diferite de sexul lor biologic’.

Acest articol a fost apărat de Eduardo Bolsonaro, deputat al Partidului Liberal şi fiul fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro. Într-o postare pe reţeaua X, el a salutat adoptarea textului, care înseamnă ‘mai multe vieţi salvate, mai puţine riscuri de invaziuni şi copii mai puţin expuşi mizeriilor venite din partea stângii în grădiniţe şi şcoli’.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare