Parlamentul Cubei a votat o lege ce consacră caracterul ilegal al media independente

Parlamentul Cubei a aprobat joi o „lege de comunicare socială”, în virtutea căreia sunt autorizate doar mass-media de stat, consacrând astfel ilegalitatea media independente care au apărut în ultimii ani pe internet în această ţară comunistă, informează AFP, scrie Agerpres.

Textul, adoptat cu mâna ridicată şi în unanimitate în plenul Adunării Naţionale a puterii populare, dispune că mass-media sunt „proprietatea socialistă a întregului popor sau organizaţiilor politice, maselor sociale, şi nu pot face obiectul niciunui alt tip de proprietate”.

Adresându-se Adunării Naţionale, preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a justificat noua lege prin necesitatea de a preveni „subversiunea” şi a calificat media independente drept „mercenari” a căror legitimitate nu va fi recunoscută de guvernul său.

Noua lege le interzice de altfel media „subminarea ordinii constituţionale şi destabilizarea statului socialist”.

În Cuba, presa, radioul şi televiziunea sunt controlate de Partidul Comunist, singurul autorizat în această ţară. Mai multe media independente online au apărut cu toate acestea în Cuba în ultimii ani şi supravieţuiesc cât de cât, într-un vid legal.

Jurnaliştii din aceste media critice la adresa guvernului suferă în mod constant presiuni, iar mulţi dintre ei au fost nevoiţi să se exileze în străinătate.

Una dintre aceste media, 14ymedio, a fost fondată în 2014 de bloggeriţa Yoani Sanchez. Locuitorii Cubei pot avea acces la ea doar printr-o reţea virtuală privată (VPN).

„Perspectivele sunt destul de sumbre pentru presa independentă” care este „pusă sub control” de noua lege, a declarat pentru AFP Luz Escobar, o celebră jurnalistă de la 14ymedio care a părăsit ţara în 2022, cu mai mulţi colegi ai săi.

„A publica informaţii în aceste condiţii este lamentabil. Nu doar că veţi fi supuşi represiunii şi ameninţărilor, ci adesea ei vă vor împiedica de asemenea să ieşiţi din casă sau, când reuşiţi, ei vă vor aresta şi vă vor tăia internetul”, a denunţat ea.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare