Parlamentul Estoniei vrea o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei

Parlamentul Estoniei (Riikokogu) a cerut instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi a încurajat Uniunea Europeană şi NATO să consolideze alianţa cu această ţară, transmite joi euractiv.com, arată Agerpres.

Riikokogu, ce are 101 locuri, a adoptat cu 90 de voturi mai multe rezoluţii care subliniază solidaritatea cu Ucraina.

Legislativul de la Tallinn solicită ”statelor membre ale ONU să adopte imediat măsuri pentru stabilirea unei zone de excludere aeriană în scopul prevenirii victimelor civile masive în Ucraina”.

Până acum, aceste cereri au rămas fără răspuns, întrucât NATO a evitat să provoace armata rusă, notează Euractiv.

De asemenea, parlamentul eston invită ” statele membre să sprijine cererea oficială a Ucrainei pentru statutul de ţară candidată la aderarea la UE şi cere acordarea unei foi de parcurs Ucrainei către aderarea la NATO”.

Apelul Estoniei pare tardiv, întrucât participanţii la Summitul UE de la Versailles, desfăşurat săptămâna trecută, au considerat nerealist scenariul unei aderări a Ucrainei la UE printr-o procedură rapidă.

Recent, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăsat să se înţeleagă că este improbabil ca ţara sa să solicite în viitorul apropiat aderarea la NATO.

Armata rusă a lansat în 24 februarie o ofensivă militară de amploare împotriva Ucrainei, invadând această ţară din mai multe direcţii. Occidentul a reacţionat, Uniunea Europeană, SUA şi Regatul Unit impunând sancţiuni dure contra Moscovei.

Rusia îşi numeşte agresiunea sa în Ucraina drept ”operaţiune militară specială” pentru ”denazificarea” ţării vecine.

sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare