Parlamentul European vrea o strategie clară pentru combaterea cancerului

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri recomandările finale privind o strategie cuprinzătoare şi coordonată a Uniunii Europene pentru a combate cancerul, indică un comunicat al PE dat publicităţii miercuri, potrivit Agerpres.

Raportul, elaborat de Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului (BECA) a Parlamentului European, a fost adoptat cu 652 voturi pentru, 15 împotrivă şi 27 abţineri.

În contextul în care peste 40% din toate tipurile de cancer pot fi prevenite „prin acţiuni coordonate care vizează factorii determinanţi pentru sănătate legaţi de comportament, biologici, de mediu, legaţi de locul de muncă, socio-economici şi comerciali”, eurodeputaţii solicită măsuri preventive eficiente la nivel naţional şi la nivelul Uniunii, bazate pe cercetări ştiinţifice independente. Parlamentul European recomandă finanţarea programelor care încurajează oamenii să nu mai fumeze şi promovarea acţiunilor de reducere şi prevenire a efectelor nocive ale consumului de alcool ca parte a unei strategii revizuite a Uniunii privind alcoolul.

PE mai solicită etichete nutriţionale obligatorii şi armonizate la nivelul Uniunii pe partea din faţă a ambalajului produselor alimentare, dar şi să se stabilească valori-limită de expunere profesională pentru cel puţin 25 de substanţe suplimentare.

Pentru a contracara penuria de medicamente şi pentru a îmbunătăţi preţurile şi accesul la tratamente împotriva cancerului, eurodeputaţii se pronunţă pentru extinderea procedurilor comune de achiziţii, în special pentru medicamentele şi tratamentele rare, pediatrice şi noi împotriva cancerului. În plus, PE susţine diversificarea lanţului de aprovizionare cu medicamente împotriva cancerului şi crearea unei rezerve strategice de astfel de medicamente.

Printre alte recomandări subliniate de PE în acelaşi raport sunt:
– garantarea „dreptului de a fi uitat” (prin care asiguratorii şi băncile nu ar trebui să ţină seama de istoricul medical al persoanelor care au fost afectate de cancer) pentru toţi pacienţii din UE după 10 ani de la încheierea tratamentului (şi după cel mult cinci ani de la încheierea tratamentului pentru pacienţii al căror diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani);
– includerea altor tipuri de cancer (pe lângă cancerul de sân, de col uterin şi colorectal) în noul program de screening pentru cancer sprijinit de Uniunea Europeană;
– asigurarea unei transparenţe mai mari a sistemului farmaceutic, în special în ceea ce priveşte componentele de stabilire a preţurilor, criteriile de rambursare şi preţurile nete ale medicamentelor în diferite ţări membre ale UE.

Comisia specială a Parlamentului European pentru lupta împotriva cancerului (BECA) a fost creată în iunie 2020 şi şi-a încheiat mandatul pe 23 decembrie 2021. Comisia a organizat un proces de consultare fără precedent printr-o serie de audieri publice. Deputaţii au făcut schimb de opinii cu parlamentele naţionale şi cu organizaţii şi experţi internaţionali. Principalele învăţăminte trase în urma consultării publice organizate de BECA pe tema impactului pandemiei de COVID-19 asupra îngrijirilor oncologice în Uniunea Europeană au fost incluse şi ele în raport.

sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare