Parlamentul Irlandei de Nord a aprobat extinderea regulilor comerciale post-Brexit

Membrii parlamentului nord-irlandez au aprobat marţi seară prelungirea cu patru ani a regulilor post-Brexit, elaborate anul trecut, care reglementează comerţul între provincia britanică, restul Regatului Unit şi Republica Irlanda, transmite miercuri AFP, scrie Agerpres.

Moţiunea înaintată deputaţilor urmăreşte extinderea „Cadrului Windsor „, un acord încheiat în februarie 2023 între Londra şi Bruxelles pentru a facilita circulaţia mărfurilor în Regatul Unit, evitând în acelaşi timp o graniţă fizică între provincia Irlanda de Nord şi ţara membră UE, Irlanda. Aceasta în conformitate cu Acordul din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt celor trei decenii de violenţe, soldate cu 3.500 de morţi.

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Hilary Benn, a salutat votul, afirmând într-un comunicat că „guvernul rămâne angajat în vederea aplicării „Cadrului Windsor” cu bună-credinţă şi a protejării pieţei interne a Regatului Unit, într-un mod care să ofere stabilitate şi care să funcţioneze pentru Irlanda de Nord, pentru companii”.

Conform „Cadrului Windsor”, Irlanda de Nord rămâne în piaţa comună europeană, dar unele controale sunt eliminate în cazul mărfurilor care sosesc din restul Regatului Unit (Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor), mărfuri care nu sunt destinate să fie exportate în Irlanda sau în alte ţări UE.

Acest compromis a urmărit, în special, să răspundă preocupărilor unioniştilor nord-irlandezi, care s-au opus creării unei graniţe între provincie şi Marea Britanie în Marea Irlandei, o consecinţă a protocolului anterior, negociat în 2020 cu Bruxelles-ul de premierul britanic în funcţie la acea dată, Boris Johnson.

Pentru a-şi face vocea auzită, unioniştii au boicotat instituţiile locale din Irlanda de Nord timp de doi ani, paralizând provincia, care s-a trezit fără guvern şi fără parlament.

Marţi, moţiunea de prelungire a acordului a fost adoptată după o dezbatere lungă şi aprinsă şi în pofida opoziţiei unioniştilor, în special a partidului DUP, care consideră că noile reguli continuă să creeze o graniţă între Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

În cadrul acestei dezbateri, vicepremierul unionist Emma Little-Pengelly a criticat „Cadrul Windsor”, declarând că acesta „a subminat însăşi structura reglementării noastre constituţionale şi a distrus integritatea pieţei interne a Regatului Unit”.

Sinn Fein, principala forţă politică din provincie, şi partidul Alianţa, al treilea cel mai reprezentat partid în parlamentul nord-irlandez, au susţinut moţiunea.

Spre deosebire de alte texte, moţiunea a putut fi adoptată cu majoritate simplă, fără a fi nevoie de sprijin din partea unioniştilor sau a pro-republicanilor.

Însă opoziţia unioniştilor înseamnă că guvernul britanic este acum obligat să organizeze o examinare independentă a regulilor post-Brexit şi a impactului acestora asupra provinciei, verificare pe care Hilary Benn s-a angajat marţi seara să o respecte.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare