Parlamentul leton alege un nou preşedinte al ţării

Deputaţii letoni se pregătesc să aleagă un nou şef al statului miercuri, trei candidaţi concurând pentru a-i succeda lui Egils Levits ca preşedinte, informează DPA, conform Agerpres.

Cei 100 de parlamentari ai naţiunii îl vor alege pe noul şef al statului, ale cărui îndatoriri sunt în mare măsură ceremoniale.

Candidatul va avea nevoie de o majoritate absolută de 51 de voturi. Cu toate acestea, niciunul dintre cei trei în cursă nu are o majoritate sigură în parlament.

Cei mai promiţători candidaţi sunt ministrul de externe, Edgars Rinkevics, şi Uldis Pilens, om de afaceri.

Dacă niciun candidat nu câştigă 51 sau mai multe voturi în prima rundă, regulamentul permite desfăşurarea unui al doilea tur.

Dacă nimeni nu obţine un sprijin suficient, candidatul cu cele mai puţine voturi este eliminat.

Dar, dacă nimeni nu ajunge la 51 de voturi în a doua rundă, trebuie ţinute noi alegeri în decurs de 10 până la 15 zile.

Alianţa tripartită la guvernare deţine 54 din cele 100 de locuri în parlament. Cu toate acestea, parlamentarii sunt împărţiţi cu privire la chestiunea preşedintelui.

Levits a declarat iniţial că va candida pentru un alt mandat, dar şi-a retras candidatura la începutul lunii mai, după ce Pilens a fost nominalizat drept candidat de Lista Unită co-guvernamentală de centru, Verzi conservatori.

Alianţa partidelor Verzi, conservatoare de dreapta şi regionale a fost fondată de Pilens înainte de alegerile parlamentare din 2022.

Cu toate acestea, celelalte două partide de coaliţie doreau ca Levits să continue în funcţie. După retragerea sa, partidul liberal-conservator la putere, Jauna Vienotiba, l-a nominalizat pe Rinkevics, vechi ministru de externe.

Între timp, Progresiştii de stânga, în opoziţie, au adus-o în cursă pe Elina Pinto, care militează pentru interesele cetăţenilor letoni din străinătate.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare