Deputatul PSD Marius Budăi, președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a declarat că Parlamentul va modifica în acest an două legi esențiale pentru accelerarea investițiilor publice, respectiv legea achizițiilor publice și legea parteneriatului public-privat. Cele două acte normative vor fi practic „importate” din legislațiile altor state membre ale Uniunii Europene, care s-au dovedit performante în derularea investițiilor.
Mai mult, în acest fel, noua legislație nu va mai trebui să treacă prin procedura de validare a instituțiilor europene, iar România nu va risca procedura de infringement în aceste două domenii.
„Oamenii trebuie să știe că în prezent, nu banii sunt problema pentru derularea investițiilor. Există bani pentru toate proiectele majore de infrastructură. Problema este legislația foarte greoaie și stufoasă, care face practic imposibilă implementarea proiectelor de investiții într-un termen rezonabil”, a declarat Marius Budăi.
- Președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a precizat că în ceea ce privește legea achizițiilor publice, există discuții la Guvern pentru preluarea modelului din Germania, iar pentru Legea parteneriatului public-privat va fi adaptat modelul legislativ din Slovacia, care s-a dovedit performantă în acest domeniu.
„Parlamentul are datoria de a aproba rapid modificările la cele două legi de bază pentru investițiile publice. Cel mai probabil, vom prelua modelul german la achiziții publice și pe cel slovac în cazul parteneriatului public-privat. Dacă vrem să deblocăm investițiile, nu trebuie să inventăm noi apa caldă. E suficient să ne uităm unde merg bine lucrurile, să preluăm modelul ca atare și să îl punem în acord cu prevederile Constituției României”, a subliniat deputatul social-democrat.
Marius Budăi a amintit faptul că în 2018, Bugetul de stat prevede o sumă totală 38,5 miliarde lei pentru investițiile publice, adică 8,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 4,2% din PIB. Deputatul PSD a subliniat că spre deosebire de anul trecut, bugetul actual pentru investiții este mai mare cu 11,5%. La acești bani se vor adăuga fondurile europene a căror absorbție poate fi accelerată dacă se modifică legislația achizițiilor publice.
sursa foto: cursdeguvernare.ro