Partidul anti-LGBT ”Visul Georgian” a câștigat alegerile parlamentare din Georgia. Opoziția denunță ”alegeri furate”

La sfârșitul unei zile de alegeri cruciale pentru viitorul Georgiei, rezultatele parțiale indică o victorie pentru partidul de guvernământ, acuzat de autoritarism pro-rus, scrie Le Figaro, conform mariustuca.ro.

Partidul de guvernământ Visul Georgian este pe punctul de a câștiga o victorie legislativă în Georgia, care este respinsă de opoziția pro-europeană care a denunțat „alegeri furate” și „o lovitură de stat constituțională”.

După numărarea buletinelor de vot de la 70% din secțiile de votare, Visul Georgian, pe care opoziția îl acuză de deriva autoritară pro-rusă, a câștigat 53% din voturi față de 38,28% pentru o coaliție de patru partide pro-europene, potrivit rezultatelor oficiale comunicate de Comisia Electorală Centrală (CEC). „După cum arată aceste rezultate, ”Visul Georgiei a obținut o majoritate solidă” în noul parlament, a declarat jurnaliştilor secretarul executiv al partidului, Mamuka Mdinaradze.

Dar opoziția a contestat acest rezultat: „Nu recunoaștem rezultatele distorsionate ale alegerilor furate”, a declarat Tina Bokoutchava, șefa Mișcării Naționale Unite (MNU), unul dintre cele patru partide, la o conferință de presă a coaliției de opoziție.

„Uzurparea puterii”

Denunțând „o uzurpare a puterii și o lovitură de stat constituțională”, Nika Gvaramia, liderul partidului Akhali, a asigurat că opoziția a „descifrat modelul de falsificare” a votului. „Visul georgian nu va rămâne la putere”, a asigurat el. Pe baza unui sondaj realizat de Institutul American de Cercetare Edison pentru un canal de televiziune favorabil opoziției, președintele Salomé Zourabichvili, rupând cu guvernul Georgian Dream, anunțase anterior înfrângerea și victoria Georgiei europene, „în ciuda încercărilor de a manipula vot”.

Primul oficial străin care a reacționat, premierul ungar Viktor Orban, singurul lider al UE rămas aproape de Moscova, a salutat victoria „covârșitoare” a partidului de guvernământ. Bruxelles-ul a avertizat că șansele Georgiei de a intra în UE vor depinde de rezultatul acestor alegeri. Această fostă republică sovietică din Caucaz de aproximativ patru milioane de locuitori a inclus această aspirație în Constituție.

„Agățați de putere”

Monitorizat de observatori internaționali, votul a fost marcat de mai multe incidente, difuzate pe scară largă online, printre care un videoclip cu o luptă într-o secție de votare din Tbilisi sau o încăierare la sediul Mișcării Naționale Unite, unul dintre cele patru partide pro-occidentale din coaliție.

Imaginile care păreau să arate buletinele de vot în Sadakhlo, un sat din est, au fost larg distribuite de opoziție. Comisia electorală a anulat buletinele de vot în acest birou.

Tina Bokuchava, șefa Mișcării Naționale Unite, unul dintre cele patru partide din coaliția de opoziție, i-a acuzat pe „golanii” din Visul Georgian de „agățarea de putere” și „subminarea procesului electoral” , comentarii respinse de acest partid, condus de miliardarul Bidzina Ivanishvili. Mișcarea Națională Unită este partidul fostului președinte întemnițat Mihail Saakașvili, dușmanul jurat al lui Ivanishvili.

La Tbilisi, Giga Abouladzé explică că a ales Visul Georgian pentru că funcționează „pentru oameni” și că trebuie să fim „prieteni” cu Europa, dar și cu Moscova. „Desigur că am votat pentru Europa, pentru că vreau să trăiesc în Europa, nu în Rusia. Așa că am votat pentru schimbare ”, a spus Alexandre Guldani, un student de 18 ani care a făcut alegerea inversă.

Alianța de opoziție, care a promis reforme electorale și judiciare și abrogarea legilor criticate promulgate recent, acuză Visul Georgiei că s-a angajat într-o spirală către un regim autoritar pro-rus și că a îndepărtat Georgia de Uniunea Europeană și NATO, la care își propune, de asemenea, să se alăture.

Frica de  ucrainizare 

Unii dintre liderii săi sunt foarte critici la adresa Occidentului. Bidzina Ivanishvili l-a numit un „partid de război global ”, care ar trata Georgia, victima sa, ca „carne de tun ” . Această țară care se învecinează cu Marea Neagră rămâne foarte marcată de un scurt război în 2008 cu armata rusă. La încheierea acesteia, Rusia a instalat baze militare în două regiuni separatiste georgiene, Abhazia și Osetia de Sud, a căror independență și-a proclamat unilateral o recunoaștere. În acest context, Visul Georgian a militat prezentându-se ca fiind singurul capabil să împiedice o presupusă „ucrainizare” a Georgiei.

Guvernul a declarat înainte de vot că dorește să obțină trei sferturi din locurile în Parlament, ceea ce îl va pune în situația de a modifica Constituția și, conform planului său, de a interzice partidele de opoziție pro-occidentale.

Georgia a fost zguduită în mai de proteste mari împotriva unei legi „influenței străine” , inspirată de legislația rusă „agenților străini” folosită pentru a zdrobi societatea civilă. Ulterior, Bruxelles-ul a înghețat procesul de aderare a Georgiei la UE, iar Statele Unite au luat sancțiuni împotriva oficialilor georgieni.

O altă cauză a tensiunilor cu occidentalii: recenta promulgare a unei legi care restrânge sever drepturile persoanelor LGBT+ în această țară de tradiție creștină ortodoxă, unde ostilitatea față de minoritățile sexuale rămâne puternică.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare