PE dorește ca întreprinderile să-și reducă impactul negativ asupra oamenilor și a planetei

Parlamentul European și-a adoptat poziția pentru discuții cu statele membre cu privire la normele de integrare a drepturilor omului și a impactului asupra mediului în guvernanța întreprinderilor.
  • Întreprinderile vor trebui să identifice și, dacă este necesar, să prevină, să pună capăt sau să atenueze impactul negativ al activităților lor asupra drepturilor omului și a mediului, cum ar fi munca copiilor, sclavia, exploatarea prin muncă, poluarea, degradarea mediului și pierderea biodiversității. Acestea vor trebui, de asemenea, să monitorizeze și să evalueze impactul partenerilor lor din lanțul valoric, incluzând nu numai furnizorii, ci și procesele de vânzare, distribuție, transport, depozitare, gestionare a deșeurilor și alte aspecte.

Noile norme se vor aplica întreprinderilor cu sediul în UE, indiferent de sectorul lor de activitate, inclusiv serviciile financiare, cu peste 250 de angajați și cu o cifră de afaceri mondială de peste 40 de milioane EUR, precum și societăților-mamă cu peste 500 de angajați și cu o cifră de afaceri mondială de peste 150 de milioane EUR. Vor fi incluse, de asemenea, întreprinderile din afara UE cu o cifră de afaceri mai mare de 150 de milioane EUR, dacă în UE au fost generate cel puțin 40 de milioane EUR.

Obligația de diligență a administratorilor și angajamentul întreprinderilor față de părțile interesate

  • Întreprinderile vor trebui să pună în aplicare un plan de tranziție pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C, iar în cazul întreprinderilor mari cu peste 1000 de angajați, îndeplinirea obiectivelor planului va avea un impact asupra remunerației variabile a unui administrator (de exemplu, bonusuri). Noile norme impun, de asemenea, firmelor să colaboreze cu persoanele afectate de acțiunile lor, inclusiv cu activiștii pentru drepturile omului și protecția mediului, să introducă un mecanism de soluționare a plângerilor și să monitorizeze periodic eficacitatea politicii lor privind diligența necesară.

Pentru a facilita accesul investitorilor, informațiile cu privire la politica privind diligența necesară a unei întreprinderi ar trebui să fie disponibile și în punctul unic de acces european (ESAP).

Sancțiuni și mecanismul de supraveghere
Întreprinderile neconforme vor fi răspunzătoare pentru daune și pot  fi sancționate de autoritățile naționale de supraveghere. Sancțiunile includ măsuri precum o declarație publică menționând responsabilitatea și natura încălcării, scoaterea de pe piață a bunurilor unei companii sau amenzi de cel puțin 5% din cifra de afaceri netă la nivel mondial. Întreprinderile din afara UE care nu respectă normele vor fi interzise de la achizițiile publice în UE.
  • Conform textului adoptat, noile obligații s-ar aplica după 3 sau 4  ani, în funcție de dimensiunea și cifra de afaceri a întreprinderii. Întreprinderile mai mici vor putea amâna aplicarea noilor norme cu încă un an.

Poziția de negociere a Parlamentului a fost adoptată cu 366 voturi pentru, 225 împotrivă și 38 abțineri.„Sprijinul Parlamentului European este un punct de cotitură în reflecția privind rolul corporațiilor în societate. O lege privind responsabilitatea corporativă trebuie să se asigure că viitorul aparține companiilor care tratează oamenii și mediul într-un mod sănătos – nu companiilor care au făcut un model de venit din daunele aduse mediului și din exploatare. Majoritatea companiilor își iau în serios datoria față de oameni și față de mediu. Noi ajutăm aceste companii cu acest „drept echitabil al afacerilor”.

Și, în același timp, am izolat acele câteva companii mari care încalcă regulile”, a declarat raportoarea Lara Wolters (S&D, Olanda) [27] în urma votului în plen.

Parlamentul European a solicitat în mod constant o mai mare responsabilitate a întreprinderilor și o legislație obligatorie privind diligența necesară [28]. Propunerea Comisiei Europene a fost introdusă la 23 februarie 2022. Acesta completează alte acte
legislative existente și viitoare, cum ar fi regulamentul privind defrișările, regulamentul privind minereurile din zone de conflict  și proiectul de regulament care interzice produsele obținute prin muncă forțată
Pașii următori
  • În urma adoptării poziției de către Parlament, pot începe negocierile cu statele membre cu privire la textul final al legislației. Statele membre și-au adoptat poziția [33] cu privire la proiectul de directivă în noiembrie 2022.

Prin adoptarea acestei legislații, Parlamentul răspunde așteptărilor cetățenilor în ceea ce privește consumul durabil, exprimate în propunerea 5(13), consolidarea dimensiunii etice a comerțului (propunerile 19(2) și 19(3)) și modelul de creștere durabilă (propunerile 11(1) și 11(8)) din concluziile Conferinței privind viitorul Europei [34].

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare