Pelerinaj eparhial, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla organizează, la acest sfârşit de săptămână, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Pelerinajul eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, de Biroul de Presă.

‘Dintotdeauna, mănăstirile au fost căutate. Ştim cu toţii cât de importante erau pentru Episcopii Bisericii Române Unite mănăstirile, ce a însemnat Nicula, ce a însemnat Bixadul. Episcopii noştri, în special Fericitul Cardinal Iuliu Hossu era în mod constant prezent la Nicula. Noi, astăzi, ca Biserică, nu putem fi prezenţi în mod fizic la rugăciunile din cadrul Mănăstirii de la Nicula. Dar aceasta nu ne împiedică să căutăm aceeaşi logică spirituală în realităţile pe care le avem, mai mult, suntem datori, suntem obligaţi să o facem. Fapt pentru care, fără a abandona mănăstirea de la Nicula, unde nu putem merge, trebuie să privim la realităţile frumoase pe care Dumnezeu le-a pus în viaţa noastră şi să retrăim ‘spiritul de la Nicula’ în mănăstirile pe care le avem în prezent’, a afirmat, potrivit comunicatului, Episcopul de Cluj-Gherla, Claudiu.

Acesta invită preoţii şi credincioşii să fie împreună la pelerinaj eparhial din sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, celebrând cu acest prilej şi 100 de ani de existenţă a Congregaţiei Maicii Domnului.

Prima parte a celebrărilor este programată în seara de sâmbătă, începând de la ora 18.00, în aer liber, la altarul amenajat în curtea spaţioasă a locaşului monahal, unde se va celebra slujba Vecerniei, urmată de Paraclisul Maicii Domnului şi, la final, de un moment de rugăciune animat de tineri.

‘Duminică, 15 august – în ziua în care Biserica, atât de rit latin cât şi de rit bizantin, sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului şi ridicarea ei cu trupul şi cu sufletul la Cer -, pelerini din toate protopopiatele sunt aşteptaţi în acest unic Sanctuar Arhiepiscopal Major, dedicat Maicii Preacurate, din Eparhia de Cluj-Gherla. Sfânta Liturghie Arhierească solemnă va fi celebrată, la altarul din curtea Mănăstirii, de la ora 10.30, de către Preasfinţitul Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla’, se precizează în comunicat.

Tradiţia pelerinajelor la mănăstirile greco-catolice în marile sărbători dedicate Preasfintei Fecioare Maria a început cu mult timp înainte de anul 1948.

‘An de an, zeci de mii de credincioşi din întreaga Transilvanie, şi nu numai, se reuneau în jurul marelui Arhiereu Iuliu Hossu – acum Fericit episcop martir -, la Mănăstirea de la Nicula, unde, ca urmare a decretelor emise de-a lungul timpului de către doi Suverani Pontifi (în anul 1767 – Sf. Papă Clement al XIII-lea şi, la 19 octombrie 1928, Papa Pius al XI-lea), dacă îndeplineau condiţiile prevăzute, puteau obţine darul indulgenţei plenare (un mare har acordat de Biserică prin care sunt şterse, vindecate, urmele păcatelor deja spovedite)’, arată sursa citată.

Potrivit comunicatului, începând din acest an, prin decretul Arhiepiscopului Major al Bisericii Greco-Catolice, Cardinalul Lucian, de ridicare a Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca la rangul de Sanctuar Arhiepiscopal Major, la Mănăstirea Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului poate fi obţinut darul indulgenţei plenare de către orice credincios care, ‘în spirit de pocăinţă’ va participa la sărbătorile dedicate Fecioarei Maria din timpul anului liturgic şi va îndeplini condiţiile ‘căinţă pentru păcate, Sfânta Spovedanie, Sfânta Împărtăşanie şi recitarea de rugăciuni după intenţiile Sfântului Părinte Papa: Crezul, Tatăl Nostru, Născătoare de Dumnezeu, Mărire Tatălui…’.

Motivul acordării acestui privilegiu este faptul că, în acest an, Congregaţia Surorilor Maicii Domnului sărbătoreşte 100 de ani de existenţă. Ordinul călugăresc greco-catolic a fost fondat la Blaj, în anul 1921, de către Mitropolitul Vasile Suciu.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare