Pentagon: O blocadă impusă Taiwanului de către China – un „risc imens” pentru Beijing

O blocadă impusă Taiwanului de către China ar reprezenta un „risc imens” pentru Beijing, au declarat marţi importanţi oficiali ai Pentagonului în Congresul SUA, subliniind, de asemenea, că o intervenţie militară chineză ar fi foarte complicată, relatează AFP, transmite Agerpres.

O astfel de blocadă „probabil ar eşua şi ar reprezenta un risc uriaş de escaladare pentru Republica Populară Chineză, care ar trebui să îşi pună întrebarea dacă este sau nu pregătită să atace nave comerciale”, a declarat Ely Ratner, secretar adjunct al Apărării pe probleme de securitate în regiunea Indo-Pacifică.

„O blocadă ar avea un efect devastator asupra comunităţii internaţionale”, care ar putea reacţiona, „ceea ce Beijingul ar prefera să evite”, a mai spus Ratner în faţa Comisiei pentru forţele armate a Camerei Reprezentanţilor.

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale pe care doreşte să o reunifice cu restul teritoriului său la un moment dat, chiar apelând la forţă dacă va fi necesar.

Washingtonul, aliat al Taipeiului, a menţionat până acum anul 2027 drept o posibilă dată pentru o invazie chineză.

Recent, China şi-a intensificat manevrele militare, simulând o încercuire a insulei şi efectuând aproape zilnic incursiuni ale avioanelor şi navelor sale de război în jurul Taiwanului.

Generalul-maior Joseph McGee, director adjunct pentru strategie, planuri şi politică al Statului major interarme, a declarat că blocada „este o opţiune, însă nu este o opţiune militară foarte probabilă”.

„Este mult mai uşor să vorbeşti despre o blocadă decât să o implementezi”, a adăugat acest oficial al Pentagonului.

El a menţionat în special relieful muntos al insulei şi strâmtoarea Taiwan care separă teritoriul de China continentală, afirmând că „o invazie a Taiwanului de către PLA (Armata de Eliberare a Poporului) nu ar fi uşoară”.

„Ar trebui să desfăşoare zeci de mii, dacă nu sute de mii de militari pe coasta de est, ceea ce ar fi un semnal clar” că se pregăteşte o intervenţie, a mai spus McGee, adăugând că operaţiunile amfibie şi atacurile aeriene combinate ar fi „extrem de complicate”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare