Penuria de vaccinuri împotriva holerei ar mai putea dura

Penuria de vaccinuri împotriva holerei ar putea să dureze cel mai probabil până în 2025 în contextul în care focarele epidemiologice se înmulţesc la nivel mondial, a anunţat luni GAVI (Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare), la câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că perspectivele pe termen scurt privind ţinerea sub control a acestei boli sunt sumbre, informează Reuters, scrie Agerpres.

Cazurile de holeră şi de decese asociate holerei au crescut anul trecut după ce această maladie mortală s-a răspândit în noi regiuni, în special în zone de conflict şi în regiuni cu niveluri ridicate de sărăcie.

Ca reacţie, OMS şi partenerii săi a decis să administreze, temporar, doar câte o doză a unui vaccin împotriva holerei care, în mod normal, trebuie să fie administrat în două doze. Cu toate acestea, OMS şi partenerii săi au rămas fără doze în decembrie 2022.

GAVI, o alianţă internaţională care se concentrează pe vaccinarea copiilor, a afirmat într-un raport că, în prezent, există doze suficiente pentru a satisface cererea de urgenţă, însă nu şi pentru utilizare preventivă.

Holera se răspândeşte prin ingerarea de apă sau alimente contaminate şi, deşi provoacă adeseori simptome uşoare sau chiar deloc, cazurile grave provoacă diaree acută şi pot să ucidă o persoană în doar câteva ore dacă aceasta nu primeşte tratament. Accesul la apă potabilă şi cel la canalizare sunt importante pentru a stopa răspândirea bolii, precum şi vaccinarea şi tratamentul rapid.

Pendularea permanentă între campanii de vaccinare preventivă şi reacţii pentru a răspunde la epidemii urgente a reprezentat o mare provocare, întrucât numărul cazurilor a crescut, au explicat reprezentanţii mai multor organizaţii globale din domeniul sănătăţii.

Potrivit GAVI, 48 de milioane de doze de vaccinuri împotriva holerei au fost utilizate în ultimii doi ani, cu 10 milioane mai multe decât pe durata întregului deceniu trecut.

Furnizarea de vaccinuri împotriva holerei ar trebui să se îmbunătăţească până în 2026, întrucât fabricanţii actuali îşi sporesc producţia şi o nouă companie va intra pe piaţă. Reprezentanţii GAVI au cerut totodată o mai bună planificare pentru a se asigura că vaccinurile sunt folosite acolo unde există cea mai mare nevoie de ele, inclusiv pentru campanii preventive.

La o reuniune de vineri, OMS a anunţat că 24 de ţări au raportat epidemii de holeră până acum în acest an, în comparaţie cu 15 ţări în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, numărul cazurilor mortale este mai mare decât se aşteptau specialiştii în sănătate, a avertizat această agenţie din cadrul ONU.

„Perspectivele sunt sumbre. Nu putem să furnizăm vaccinuri suficiente”, a declarat Henry Gray, directorul departamentului de reacţie la cazurile globale de holeră din cadrul OMS, potrivit căruia doar 8 milioane de doze – din cele 18 milioane solicitate – au devenit disponibile în 2023.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare