joi, februarie 22, 2024

Peste 1,5 milioane de proiecte finanțate de UE, accesibile în cadrul unei noi platforme publice

Joi, la începutul ediției cu numărul 8 a Forumului privind coeziunea, Comisia a lansat „Kohesio”, o platformă publică online care reunește toate informațiile referitoare la peste 1,5 milioane de proiecte din toate cele 27 de state membre, finanțate, începând din 2014, din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul de coeziune și Fondul social european (FSE).

În premieră, se creează și se pune la dispoziția tuturor o platformă cuprinzătoare de date privind proiectele, care va fi disponibilă în toate limbile UE. Realizarea acestei platforme a necesitat o cooperare strânsă cu autoritățile de management din diferite state membre sau regiuni, întrucât proiectele de coeziune sunt gestionate de autoritățile naționale și regionale.

Un instrument util pentru toți

Platforma Kohesio pune la dispoziția tuturor informațiile deținute de autoritățile de management. Cu un volum impresionant de date, aceasta ilustrează contribuția esențială a politicii de coeziune la coeziunea economică, teritorială și socială a regiunilor UE, precum și la dubla tranziție verde și digitală, prin implementarea și finanțarea unei game largi de priorități politice în statele membre. De asemenea, platforma încurajează identificarea și schimbul de bune practici între regiuni și state membre.

Iată ce poate oferi Kohesio:

  • date standardizate referitoare la 1,5 milioane de proiecte din perioada de finanțare 2014-2020, inclusiv linkuri la programele și fondurile respective;
  • date standardizate referitoare la cei 500 000 de beneficiari ai proiectelor și la stadiul punerii în aplicare a acestora;
  • date care acoperă peste 300 de programe operaționale în toate cele 27 de state membre;
  • o hartă interactivă care permite extragerea datelor pe criterii geografice;
  • toate informațiile vor fi traduse în toate limbile UE.

Câteva exemple de proiecte de coeziune din cadrul platformei Kohesio

Kohesio va ajuta utilizatorii să exploreze modul în care FEDR sprijină crearea unei platforme digitale comunitare în Franța. De asemenea, se vor putea accesa informații cu privire la proiectul YouthReach din Irlanda, finanțat prin FSE; acesta îi sprijină pe tinerii care au părăsit timpuriu școala să-și revină și să facă cu succes primii pași către găsirea unui loc de muncă. Numai între 2014 și 2020, programul a ajutat un număr de 14 000 de tineri. În fine, Kohesio arată în ce mod contribuie Fondul de coeziune la îmbunătățirea legăturilor feroviare în Cehia.

Etapele următoare

În colaborare cu autoritățile de management selectate de statele membre pentru a gestiona fondurile de coeziune, Comisia va continua să dezvolte platforma „Kohesio” pentru a include proiecte din noua perioadă de programare 2021-2027. În lunile următoare, platforma va fi disponibilă în toate limbile oficiale ale UE.

Context

Comisia face în permanență eforturi pentru a asigura transparența și a pune informații la dispoziția publicului. Din acest motiv, în decembrie 2015 a fost lansată platforma de date deschise privind coeziunea, care le permite utilizatorilor să urmărească progresele înregistrate în punerea în aplicare a politicii de coeziune la nivelul UE, pe teme, țări sau fonduri. Platforma Kohesio completează platforma de date deschise privind coeziunea cu un registru unic și cuprinzător de informații privind proiectele și beneficiarii care primesc finanțare în cadrul politicii de coeziune. Cele două platforme vor coexista, deoarece oferă două perspective diferite: datele privind coeziunea cuprind informații financiare la nivel de program, în timp ce Kohesio oferă informații detaliate la nivel de proiect.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner