joi, februarie 22, 2024

Peste 16.000 de cetățeni ucraineni au intrat în Republica Moldova în ultima zi

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat care sunt măsurile pe care le-a luat pentru gestionarea crizei ucrainiene și a provocărilor umanitare.

Dragi cetățeni,

Ieri dimineață ne-am trezit într-o lume nouă. Mai violentă, mai incertă, mai instabilă, o lume în care războiul neprovocat este posibil – și face victime chiar în apropierea frontierelor noastre. Este, în mod cert, o lume în care speram că nu o să trăim vreodată.

Autoritățile Republicii Moldova s-au mobilizat rapid și lucrează în regim de alertă, continuăm să monitorizăm îndeaproape evoluțiile războiului din Ucraina, inclusiv evoluția situației în raioanele de nord și sud ale Republicii Moldova, unde impactul a fost imediat prin sosirea unui număr neobișnuit de solicitări de intrare în țară. În vremuri grele, acționăm cu calm și responsabilitate, pentru a asigura, în primul rând, siguranța cetățenilor noștri.

În asemenea vremuri, ca de altfel în tot timpul, suntem cu gândul la oameni. La cetățenii noștri, dar și la cei ai Ucrainei, care au de suferit cel mai mult de pe urma războiului. De două zile, locuitorii orașelor ucrainene trăiesc cu realitatea acțiunilor militare, care îi alungă din casele lor și îi împing pe drumuri. În primul rând ca oameni, astăzi trebuie să fim cu toții solidari cu ucrainenii.

Republica Moldova a arătat că este alături de oamenii din Ucraina, care au nevoie de ajutorul nostru. În ultimele 24 de ore, au intrat în Moldova peste 16.000 de cetățeni ucraineni, care au fost nevoiți să-și părăsească țara pentru a scăpa de urgia războiului.

Mulți dintre cei sosiți au venit la rude și prieteni. Dar instituțiile statului sunt pregătite să ajute persoanele care intră din Ucraina și nu au pe nimeni în țara noastră. Aceștia primesc provizii și pachete cu obiecte de primă necesitate. La fel, există transport și locuri de cazare pentru ca fiecare persoană care a traversat frontiera să poată ajunge la adăpost, dacă are nevoie de acest lucru. Chiar dacă în următoarele zile, fluxul de oameni din Ucraina va crește, îi vom primi pe toți cei care ne vor cere ajutorul.

În același timp, m-a bucurat enorm să constat o mobilizare exemplară din partea cetățenilor noștri, a autorităților centrale și locale, a mediului de afaceri din țara noastră pentru a ajuta oamenii veniți din țara vecină. Mulți concetățeni de-ai noștri sunt dispuși să acomodeze în casele lor refugiații. Mulți sunt pregătiți să se implice în calitate de voluntari. Primării, pensiuni și hoteluri din toată țara oferă locuri de cazare gratuit pentru cetățenii ucraineni fugiți din calea urgiei. Companiile din diferite sectoare își oferă serviciile, gratuit sau la prețuri mici, ucrainenilor sosiți în Moldova în ultimele zile.

Am remarcat și apreciat în mod deosebit activitatea intensă și eforturile semnificative ale angajaților de la punctele de trecere a frontierei suprasolicitate de traficul crescut prilejuit de refugiați și doresc să le mulțumesc colegilor polițiști de frontieră și angajați ai vămii pentru dăruirea de care dau dovadă în această perioadă dificilă. Și nu trebuie să-i uităm pe angajații forțelor de ordine care au primit misiuni suplimentare în această perioadă și veghează permanent la siguranța cetățenilor noștri.

Dragi cetățeni,

Vă mulțumesc pentru generozitatea și solidaritatea de care dați dovadă în această perioadă grea. În vremuri tulburi, trebuie să putem conta unii pe alții. Oamenii sunt alături de oameni. Puterea noastră este în capacitatea noastră de a fi uniți, în omenia de care dăm dovadă, în generozitatea cu care împărțim din puținul pe care îl avem cu cei care au nevoie de sprijin. Sunt mândră de voi.

Ucraina este prietenul nostru. În Ucraina locuiesc rudele noastre. Tragedia prin care trec acum sute de mii de familii este și durerea noastră. Sunt momente cumplite pentru cei aflați în calea urgiei fără a avea vreo vină.

Dragi cetățeni,

Vă îndemn în continuare să vă informați din surse verificate. Nu lăsați informațiile false să vă otrăvească viața. Trebuie să fim constructivi, mobilizați și solidari. Sunt convinsă că vom ieși cu capul sus și din această criză.

 

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner