Peste 17.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, poliţişti şi jandarmi au acționat, în ultimele 12 ore, pentru a sprijini comunităţile afectate de fenomenele meteorologice severe.
Efectivele MAI au intervenit, în cursul nopţii, în 34 judeţe şi în Municipiul Bucureşti pentru deblocarea a 70 autovehicule blocate/derapate, fiind salvate 654 de persoane, pentru degajarea a 361 copaci, 6 panouri publicitare, 11 stâlpi de electricitate şi a 111 elemente de construcţie de la nivelul unor imobile care au afectat 105 autoturisme. Ca urmare a traumatismelor produse de copacii căzuţi sau elementele de construcţie, 7 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
În prezent, se acţionează la nivelul a 16 judeţe şi Municipiul Bucureşti pentru degajarea zăpezii de pe carosabil şi deblocarea persoanelor care au fost afectate, pentru împrăştierea de materiale antiderapante şi pentru repunerea sub tensiune a liniilor electrice.
Cele mai multe efecte au fost înregistrate la nivelul judeţelor Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi Prahova.
Aşa cum s-a dispus în videoconferinţa cu prefecţii, condusă de ministrul Marcel Vela, s-a realizat manevra de forţe şi mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă prin suplimentarea capabilităţilor în judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea cu 10 autospeciale.
La acest moment este închisă circulaţia rutieră pe autostrada A2, pe 20 segmente de drumuri naţionale, 6 drumuri judeţene şi 1 drum comunal.
La nivelul drumurilor naţionale şi al autostrăzilor, CNAIR a acţionat cu 423 utilaje, fiind utilizate 1.433,5 tone de material antiderapant.
Totodată, la nivelul judeţelor BR, BZ, IL şi TL circulaţia rutieră a fost închisă pe toate categoriile de drumuri până la ieşirea de sub avertizarea COD ROŞU.
Traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă pe aeroporturile din zonele aflate sub avertizare.
Traficul feroviar se desfăşoară cu dificultate şi, în funcţie de evoluţia fenomenelor meteo, se pot închide anumite tronsoane. Pe liniile de cale ferată care au avut probleme în timpul nopţii, traficul a fost reluat cu locomotive diesel până la repunerea sub tensiune a instalaţiei electrice.
Au fost suspendate manevrele în toate porturile maritime.
În ceea ce priveşte tranzitul la frontieră, la nivelul PTF Giurgiu şi PTF Calafat, traficul este restricţionat pentru autovehiculele cu masă mai mare de 12t la solicitarea autorităţilor bulgare din cauza ninsorilor din această ţară, iar în PTF Nădlac I se desfăşoară pe o singură arteră pe sensul de ieşire din cauza afectării unei copertine.
Au fost suspendate cursurile, în data de 06.02.2020, la nivelul instituţiilor de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, de la nivelul a 6 judeţe (BZ, BR, CL, IL,TL şi VN).
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, conform situaţiei distribuitorilor de electricitate, la ora 06.30 erau nealimentate cu energie electrică 180 localităţi din 19 judeţe, fiind afectaţi 88.227 consumatori finali, unde acţionează 141 echipe de intervenţie.
Au fost emise mesaje de informare prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 9 judeţe (AG, BZ, BR, CV, DB, HD, HR, NT şi PH) pentru informarea populaţiei despre emiterea avertizării meteorologice COD ROŞU (AG, BR şi HD) închiderea circulaţiei rutiere la nivelul întregii reţele de drumuri de la nivelul judeţului (BZ) sau doar pe unele segmente drumuri (CV, DB, HR, NT şi PH).