Peste 200 de fermieri cu utilaje protestează la Iaşi

Peste 200 de fermieri au ieşit, luni, cu utilajele agricole şi protestează între rond giratoriu Carrefour şi rondul giratoriu din comuna Leţcani, traficul în zonă desfăşurându-se cu greutate, scrie Agerpres.

„Am ieşit în stradă pentru că s-au adunat foarte multe probleme la care Ministerul nu a venit cu soluţii. Mărirea de taxe a fost ultima picătură care a determinat mai mulţi fermieri să ieşim în stradă să protestăm. Îmi doresc ca acest protest să fie unul paşnic şi legal. Avem 14 revendicări punctuale. Nu vorbim neapărat de creşterea RCA sau alte cheltuieli. La o ieşire neorganizată în stradă, cum e şi aceasta, sunt oameni care au tendinţa de a cere mai mult, lucruri exagerate. Eu personal vreau lucruri de bun simţ şi consider că mesajul transmis de FAPPR (Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România), care nu e organizatorul acestui protest, este unul de bun simţ. Cred că Ministerul ar putea să găsească rezolvare la problemele punctuale, care au fost aduse la cunoştinţa ministrului de aproape un an, dar nu s-au găsit soluţii”, a declarat Tiberiu Dan Stan, un fermier din Iaşi.

Fermierii participanţi la protest spun că s-au săturat de promisiunile şi tergiversările guvernanţilor. Ei spun că au nevoie „de un pic de certitudine şi stabilitate” în activitatea pe care o desfăşoară, pentru a putea fi profitabili.

„Dorim promisiuni concrete, cu termene rapide pentru că este o situaţie dificilă. E un context greu, şi seceta şi războiul (din Ucraina -n.r), s-a lăsat greu pe spatele fermierilor. În aceste condiţii chiar e nevoie de soluţii de bun simţ, practice şi rapide. Ne dorim un fond de garantare a riscului. În condiţiile în care s-au purtat enorm de multe discuţii în ultimii ani, nu s-a întâmplat nimic. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost că s-a luat 3% din subvenţia fermierilor. Nu avem legislaţie care să ne spună cum se vor întoarce aceşti bani în buzunarele fermierilor. E o chestie de corectitudine şi de practică. Faptul că suntem amânaţi e normal că enervează foarte mult şi disperă fermierii. Ne dorim planuri concrete pentru irigaţii. Ne dorim un răspuns concret şi urgent la politica europeană, cu privire la GAEC 7 şi GAEC 8. Anul agricol a început din septembrie, dar noi nu ştim ce trebuie să facem în câmpurile noastre. Va trebui să lăsăm 5% din terenurile noastre necultivate? Europa aşa spune, iar ministrul nu ne dă un răspuns clar”, a mai afirmat Tiberiu Dan Stan.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare