Peste 4.000 de cadre ale MAI vor acţiona în Capitală pentru desfăşurarea în siguranţă a alegerilor prezidenţiale

Aproximativ 4.100 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră, de la imigrări şi de la alte structuri al ministerului – sunt mobilizate pentru a asigura protecţia a celor 1.289 de secţii de votare din Capitală, a transporturilor cu materiale electorale şi a spaţiilor de depozitare a buletinelor de vot.

„Forţele de ordine vor asigura măsurile de ordine publică în proximitatea secţiilor de votare şi vor interveni prompt în cazul sesizărilor privind posibile fapte care încalcă legislaţia electorală. Au fost intensificate acţiunile de patrulare în zonele aglomerate, pentru a descuraja orice tentativă de tulburare a ordinii publice”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Crina Eşanu, într-o conferinţă de presă.

Totodată, se va asigura fluidizarea traficului rutier în zonele din apropierea secţiilor de votare, pentru a preveni blocajele rutiere.

„În ceea ce priveşte prevenirea incendiilor, echipe specializate de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov au efectuat verificări prealabile în secţiile de votare pentru a se asigura că acestea respectă normele de siguranţă”, a spus Eşanu.

Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, precum şi persoanele aflate în arest la domiciliu, reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă au depus cerere în acest sens în termen legal.

În ceea ce priveşte atribuţiile Ministerului Afacerilor Interne cu privire la alegeri, principalele misiuni ale efectivelor MAI mobilizate vizează paza şi protecţia secţiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică, cu accent pe zona localurilor de vot, şi verificarea tuturor sesizărilor privind posibile contravenţii sau infracţiuni electorale.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare ia toate măsurile de ordine în localul de vot şi în jurul acestuia.

În această zonă de protecţie a secţiilor de votare este interzisă staţionarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota.

„Persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Cu aceeaşi amendă se pedepseşte comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, în ziua votării, în intervalul orar 7,00-21,00, precum şi continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat”, a mai spus oficialul DGPMB.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Sursa: Știrile TVR

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare