Peste 44.000 de cetățeni din 145 de țări din afara spațiului Uniunii Europene și-au depus candidatura în cadrul programului anual de burse oferite de România

La data de 15 martie 2022 s-a finalizat perioada de depunere a candidaturilor din partea cetățenilor non-UE care au aplicat pentru obținerea unei burse de studii din partea statului român, în cadrul Programului anual desfășurat de Ministerul Afacerilor Externe.

Candidații interesați și-au putut încărca aplicațiile individuale pe platforma online StudyinRomania, în perioada 20 decembrie 2021 – 15 martie 2022, rezultatele selecției urmând a fi anunțate la data de 15 iulie 2022.

Pentru cele 250 de burse oferite de statul român au fost depuse 44.733 de cereri pe platforma StudyinRomania de la candidați proveniți din 145 de țări.

Dintre aceștia, 21.035 de candidați și-au exprimat intenția de a urma studii de licență, 19.819 – studii de master și 3.879 – studii doctorale. Numărul marchează o creștere importantă față de anii academici precedenți, când au fost primite 959 de dosare de candidatură (pentru 2020-2021) și, respectiv, 4.593 de candidaturi (pentru 2021-2022).

Noua procedură de accesare a Programului anual de burse a ținut cont de necesitatea adaptării acestuia la provocări generate de pandemia de COVID-19, precum și de schimbarea fundamentală a modului în care cetățenii interacționează cu instituțiile publice, digitalizarea reprezentând una dintre prioritățile înscrise pe agenda Uniunii Europene și a Guvernului României.

Astfel, MAE a introdus depunerea electronică a candidaturilor cetățenilor străini interesați de aceste burse și a dezvoltat, cu sprijinul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educației, o platformă online pentru încărcarea documentelor necesare, în limbile engleză și franceză. Realizată în premieră, noua platformă virtuală este adaptată tendințelor actuale și prezintă o interfață cu capabilitate multi-device de accesare a informațiilor.

„Orice investiție în educație este o investiție în viitor, iar Guvernul României, prin intermediul MAE, acționează continuu pentru consolidarea acestui instrument de acordare a burselor pentru studenții străini din afara spațiului Uniunii Europene. Ținând cont de succesul de care se bucură acest program, sunt convinsă că acesta va contribui nu doar la o promovare mai eficientă a instituțiilor de învățământ superior românești la nivel mondial, ci mai ales la crearea unor punți de legătură între România şi ţările de origine ale studenților, precum și la formarea viitoarelor elite intelectuale ale acestora”, a afirmat secretarul de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru.

Prin promovarea activă a educației, ca instrument central al diplomației culturale, și prin introducerea tematicii „educația și tinerii” pe agenda de priorități a diplomației multilaterale a țării noastre, MAE reconfirmă atenția prioritară pe care o acordă încurajării multiculturalismului și multilingvismului în lume.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare