Peste 9.200 de persoane s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva/300.000 de pelerini sunt așteptați

În primele şase ore ale pelerinajului, la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, s-au închinat peste 9.200 de pelerini, aceștia astepând la coadă până la 6 ore.

Anul acesta „Voluntarii Sfintei Parascheva” sunt în număr de 500 de laici, coordonaţi de 200 de preoţi.

„Voluntarii „Sfintei Parascheva” poartă veste roşii specifice şi sunt prezenţi şi la Gară sau în anumite puncte de informare din oraş unde să îndrume pe pelerini, în catedrală şi în curte sau de-a lungul rândului. Preoţii merg de-a lungul rândului de pelerini pentru a discuta cu ei, pentru a le răspunde la întrebări, a le aduce la cunoştinţă anumite informaţii. Există un program numit „Hrană pentru pelerini”, prin care Biroul de Asistenţă Socială al Mitropoliei oferă pachete care constau în alimente ambalate, patiserie ambalată, ceai cald, cafea. La aceste pachete se adaugă ceai cald în fiecare noapte în intervalul 21.00-06.00”, a transmis Lucian Apopei, directorul de Comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Între 8-16 octombrie, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, sunt aşteptaţi să vină aproximativ 300.000 de credincioşi din ţară şi străinătate.

Cunoscută şi sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra, din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Târnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ”Sfinţii Trei Ierarhi”.

Moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Racla Sfintei Parascheva a fost mutată aici de la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce moaştele au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ”Trei Ierarhi”.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare