Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că a văzut la fața locului culturile din partea de est a țării, afirmând că peste tot a putut constata buna organizare și dorința fermierilor de a nu se da bătuți, căutând soluții și executând la timp lucrările specifice acestei perioade dificile.
”De la cercetare la practică! În acest sfârșit de săptămână am fost în partea de est a țării, participând la simpozionul organizat de Asociația pentru cultura florii soarelui din România, în comuna Amzacea, județul Constanța, unde iscusitul inginer Dumitru Manole a prezentat o colecție de hibrizi de floarea soarelui și de sorg boabe. În prezența multor fermieri și a unor cercetători de la Institutul pentru Culturi de Câmp Novi Sad, Serbia, am putut constata la fața locului cât de importante sunt tehnologiile de cultură în condiții pedoclimatice dificile. Producțiile din câmpurile experimentale au oscilat între 6.300 – 7.710 kg/ha la sorg boabe și între 3.800 – 5.260 kg/ha la floarea soarelui”, a scris ministrul Petre Daea, pe Facebook.
Condițiile de lucru se mențin încă dificile, a precizat ministrul.
”Plecând de la Amzacea spre Brăila, pentru a participa la Conferința Națională ANAMOB, am oprit lângă agregatele de lucru care pregătesc însămânțările de toamnă. Condițiile de lucru se mențin încă dificile. Într-o tarla de lângă satul General Praporgescu, județul Tulcea, combainerul Gheorghe Marin era la recoltat floarea soarelui. Stând de vorbă cu el, am putut constata atât bucuria că producția depășește 2.000 kg la hectar, dar și regretul că aceasta nu este mai mare, știind tehnologia care s-a aplicat. Producția recoltată lua drumul depozitului Cambela, localitatea Lumina, din județul Constanța. Peste tot am putut constata buna organizare și dorința fermierilor de a nu se da bătuți, căutând soluții și executând la timp lucrările specifice acestei perioade dificile. Felicitări tuturor! Am fost, suntem și vom fi tot timpul alături de fermierii țării!”, a conchis Daea.