Petre Daea spune că la ministerul Agriculturii au fost încheiate 11 dosare în timpul Președinției CUE

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat, pentru Agepres, că România a închis 11 dosare în domeniul agriculturii, dezvoltării rurale şi pescuitului în cele şase luni în care a deţinut Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, faţă de patru cât şi-a propus iniţial, iar cel mai important pentru ţară a fost dosarul privind practicile comerciale neloiale.

„Preşedinţia Consiliului UE a fost un real succes în domeniul pe care îl coordonez agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit. Avem 11 dosare încheiate faţă de patru câte ne proiectasem. Am înaintat foarte mult şi în ceea ce priveşte Politica Agricolă Comună (PAC), pe cele trei regulamente care au vizat Planul strategic, Finanţarea, gestionarea şi monitorizarea şi Organizarea comună de piaţă. Ultimele două regulamente sunt aproape de final, iar Planul strategic a fost legat de Cadrul Financiar Multianual (MFF). Din acest motiv a fost o opinie generală de a aborda cele trei regulamente la pachet, iar în ultima şedinţă de Consiliu ne-am dus cu un raport de progres. La acest raport s-a adăugat şi abordarea generală parţială pe Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime (FEPAM), un lucru foarte important pentru România, dar şi pentru celelalte ţări datorită interesului pentru acvacultură. Aici am făcut paşi importanţi pentru intensitatea sprijinului până la 70% ceea ce înseamnă un avantaj deosebit în perspectiva 2021 – 2027”, a explicat Petre Daea.

De asemenea, în ceea ce privește  sumele care s-au cheltuit pentru organizarea evenimentelor în cadrul Preşedinţiei României, ministrul Agriculturii a susţinut că „s-a cheltuit foarte mult suflet”. 

„În primul rând s-a cheltuit foarte mult suflet şi a meritat pentru România. Cred că altfel se vede acum România, prin prisma rezultatelor din agricultură şi prin ceea ce au văzut oaspeţii noştri în ţară, dar şi prin ceea am făcut din punct de vedere al preşedinţiei. Vreau să distrug mitul acesta că numai specialiştii de la Bruxelles au făcut acest lucru. Nu este adevărat. Am avut un serviciu non-stop aici la minister, care a fost zi şi noapte conectat cu ofiţerii de serviciu, au lucrat sute de oameni din Ministerul Agriculturii în această activitate. Echipa României a fost formată, în ţară, din 260 de specialişti din minister şi agenţiile subordonate pe dosare tehnice, 240 de persoane implicate în organizarea şi monitorizarea evenimentelor pe timpul preşedinţiei şi 14 reprezentanţi permanenţi la Bruxelles. Acesta este efectivul uman cu care am lucrat, care s-a implicat direct în dosare tehnice. Toate informaţiile, tot ce s-a făcut sub Preşedinţie, sunt sub cheie, sigilate, într-un seif şi intră în memoria instituţională şi oricine poate să le consulte şi putem să răspundem la orice întrebare. Practic se vede munca depusă de fiecare”, a mai spus ministrul Agriculturii pentru Agepres.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare