PÎCCJ a organizat o masă rotundă cu tema protecției mediului

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție transmite că joi, la sediul Parchetului, s-a desfășurat o masă rotundă cu titlul „Protecția mediului – o abordare interinstituțională”, cu scopul de constituire a unei platforme de dialog între principalele autorități cu competențe în domeniu.

La deschiderea evenimentului au participat procurorul general, Gabriela Scutea, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tanczos (în sistem de teleconferință), Nelu Ciobanu, secretar de stat în Ministerul Justiției și alți reprezentanți ai instituției, Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, precum și ai Institutului Național al Magistraturii.

De asemenea, la masa rotundă a participat echipa de experți din partea Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii, care au susținut la București, în perioada 30 ianuarie – 1 februarie 2023, seminarul de formare profesională cu tematica infracțiunilor de mediu și corupției. 

”Ceea ce este necesar pentru a stabili eficiența acțiunilor noastre în combaterea infracțiunilor contra mediului este creșterea coordonării. Anul 2022 a fost un an de dezvoltare a comunicării interinstituționale, care ne permite ca în 2023 să avem niște acțiuni mult mai focusate înspre unele domenii de nișă. Faptul că există instrumente ale Uniunii Europene care stabilesc un standard comun trebuie să reprezinte pentru noi o responsabilitate comună de mediu. Trebuie să fim animați de ideea că nu lucrăm pentru statistici, nu lucrăm pentru rapoarte, ci lucrăm pentru a lăsa copiilor noștri o planetă sustenabilă”, a subliniat în cuvântul de deschidere procurorul general Gabriela Scutea. 

”O bună colaborare interinstituțională este esențială pentru a combate infracționalitatea de mediu. În România ne confruntăm încă cu acest fenomen. Fie că  ne referim la tăierile ilegale de arbori, de arderile ilegale de deșeuri, de transporturi ilegale de deșeuri la frontierele țării, de  braconaj sau poluare, încă mai există oameni care, din păcate, aleg să încalce legea pentru propriul profit. În ultimii ani, prin eforturile tuturor instituțiilor care au atribuții în domeniu, România și-a întărit puterea și mijloacele de a acționa împotriva criminalității de mediu. Avem acum la dispoziție instrumente puternice pentru a lupta împotriva acestor fenomene.  Două dintre acestea – SUMAL 2.0,  și SIATD, sistemul de monitorizare a trasabilității deșeurilor – sunt doar două din pârghiile pe care agenții din teren le folosesc zilnic. Pornind de la aceste exemple, căutăm cele mai bune soluții pentru a crește rolul răspunderii penale pe fondul intensificării fenomenului criminalității de mediu”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

În cadrul evenimentului, Aurelian-Constantin Mihăilă, procuror la Secția de resurse umane și documentare a PÎCCJ, a susținut o prezentare a datelor statistice relevante în domeniul infracțiunilor de mediu, precum și a Ghidului de investigare a infracțiunilor privind regimul deșeurilor, care a fost întocmit în cadrul instituției.  

Totodată, au fost abordate teme de cooperare interinstituțională și formare profesională, precum și probleme  de aplicare a legislației în domeniul protecției mediului. 

Evenimentul a fost organizat în contextul demersurilor instituționale ale Ministerului Public de creștere a capacității de reacție a parchetelor în vederea combaterii criminalității de mediu, precum și de întărire a cooperării interministeriale și de conturare a unei abordări comune în ce privește problematica atingerilor aduse mediului înconjurător prin fapte de natură penală. 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare