Cercetători din Israel, Italia, Portugalia şi Ţările de Jos au dezvoltat o tehnologie inovatoare care permite administrarea simultană a două medicamente diferite în zonele din organismul pacienţilor în care se află tumori, a anunţat Universitatea din Tel Aviv prin intermediul unui comunicat de presă publicat duminică, informează agenţia de presă Xinhua, scrie Agerpres.
Tratamentele împotriva cancerului implică adeseori combinarea medicamentelor pentru a îmbunătăţi eficacitatea terapeutică. Cu toate acestea, diferenţele dintre proprietăţile medicamentelor, cum ar fi ratele de degradare, timpii de circulaţie şi gradul de penetrare tumorală, le pot împiedica să ajungă împreună în zonele cu tumori din organism, limitând eficacitatea lor combinată.
Pentru a maximiza eficacitatea şi a minimiza toxicitatea, cercetătorii au dezvoltat o nouă platformă care transportă două medicamente, simultan şi selectiv, la locul tumorii, fără a afecta organele sănătoase.
Metoda, descrisă în revista Science Advances, utilizează nanoparticule polimerice pentru a transporta perechi de medicamente concepute pentru tratarea anumitor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de piele şi a cancerului de sân. Aceste nanoparticule biodegradabile pot încapsula două medicamente pentru a le spori activitatea oncologică.
Cercetătorii au testat platforma folosind două perechi de medicamente pentru cancerul de piele şi cancerul de sân pe modele 3D de celule canceroase şi pe modele animale şi au constatat că nanoparticulele s-au acumulat selectiv în tumorile primare fără a afecta ţesuturile sănătoase şi au penetrat cu succes bariera hematoencefalică, ajungând cu precizie la metastazele cerebrale.
Administrarea simultană a ambelor medicamente este mult mai eficientă decât administrarea lor separată, reducând semnificativ dimensiunea tumorii şi îmbunătăţind durata de viaţă a şoarecilor de laborator.
Cercetătorii au concluzionat că această platformă versatilă poate transporta în organism diverse perechi de medicamente care îşi sporesc reciproc efectele, îmbunătăţind astfel tratamentul pentru tumorile primare şi pentru metastazele care exprimă proteina P-selectin.
sursa – AGERPRES